Trump zbog koronavirusa vraća zakon iz Korejskog rata

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump u srijedu je rekao da će se pozvati na zakon iz vremena Korejskog rata kako bi mogao koristiti ovlasti predviđene tom mjerom u borbi protiv koronavirusa.

Takozvani Defense Production Act, uveden tijekom Korejskog rata 1950. godine, vladi daje ovlasti nad privatnim tvrtkama da ih, primjerice, primora da proizvodi određene proizvode.

Time se američkoj vladi omogućava ubrzavanje proizvodnje maski, respiratora i druge potrebne opreme, prenosi Reuters.

To je „samo u slučaju da će nam to trebati“, rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući, poručivši kako će SAD „pobijediti nevidljivog neprijatelja“.

Na konferenciji se predstavio kao „predsjednik u vremenu rata“, prenosi agencija France Presse.

„Ovo što vodimo je rat, to je vrlo, vrlo teška situacija“, kazao je američki predsjednik na konferenciji za medije u Bijeloj kući, tjedan dana nakon što je relativizirao opasnost koronavirusa, koji zove „kineskim virusom“, usporedivši ga s običnom gripom.

Najavio je da će se pozvati i na zakon koji će američkim vlastima omogućiti da vraćaju migrante koji pokušavaju ilegalno prijeći južnu granicu SAD-a, dodavši kako granica neće biti zatvorena.

Trump je na konferenciji za medije ustrajao na nazivu “kineski virus” za novi koronavirus koji uzrokuje oboljenje Covid-19 unatoč primjedbama da zvuči rasistički.

“To uopće nije rasistički. Dolazi iz Kine”, rekao je američki predsjednik glede virusa koji se prvo pojavio u Wuhanu u Kini.

U SAD-u je do srijede zabilježeno više od 7000 slučajeva zaraze novim koronavirusom SARS-CoV-2 a umrlo je više od 100 osoba.