Trump zabranio američka ulaganja u tvrtke povezane s kineskom vojskom

EPA

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom se zabranjuju američka ulaganja u kineske tvrtke za koje administracija kaže da su u vlasništvu ili pod kontrolom kineske vojske.

Uredba, o kojoj je prvi izvijestio Reuters, mogla bi utjecati na neke od najvećih kineskih kompanija, uključujući telekomunikacijske tvrtke China Telecom Corp Ltd i China Mobile Ltd te proizvođača nadzorne opreme Hikvision.

Svrha tog poteza je odvratiti američke investitore, mirovinske fondove i druge od kupnje dionica 31 kineske tvrtke za koje je ministarstvo obrane reklo ranije ove godine da imaju potporu kineske vojske.

Prvi dio te zabrane stupa na snagu 11. siječnja.

“Kina sve više iskorištava kapital Sjedinjenih Država za razvoj i modernizaciju svoje vojske, obavještajne službe i drugih sigurnosnih aparata”, navodi se u izvršnoj uredbi koju je objavila Bijela kuća u četvrtak.

Ovaj je potez prva veća politička inicijativa predsjednika Trumpa otkako je izgubio na izborima 3. studenoga od demokrata Joea Bidena i pokazuje da on želi iskoristiti ovo malo vremena što je ostalo njegovoj administraciji za obračun s Kinom, iako se činilo da je fokusiran samo na osporavanje izbornih rezultata.