Trump uoči summita NATO saveza kritizira njegove članice

Hina

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je ponovno napao članice NATO-a jer ne doprinose dovoljno tom savezu iako bilježe suficit u trgovini sa Sjeidnjenim Državama, čime je nastavio niz kritika upućenih europskim čelnicima uoči susreta s njima ovog tjedna u Bruxellesu.

Pred putovanje na summit NATO saveza koji će se održati u srijedu i četvrtak Trump je spojio dvije teme o kojima često govori – financiranju te alijanse i trgovinskim praksama drugih država.

“Sjedinjene Države izdvajaju daleko više za NATO nego bilo koja druga država. To nije pravedno ni prihvatljivo. Iako te zemlje jačaju svoje doprinose otkad sam stupio na vlast, moraju to činiti puno više”, napisao je američki čelnik na svom Twitter profilu.

U drugoj objavi na toj društvenoj mreži Trump se požalio na europski suficit u trgovini sa SAD-om. Nedavno je uveo milijardu dolara vrijedne tarife na uvoz čelika i aluminija iz Kine, Sjedinjene Države, Kanade i drugih zemalja, na što su one uzvratile uvođenjem tarifa na američke proizvode. Američki predsjednik razmišlja uvesti tarife i na automobilsku industriju.

Trump je žestoki kritičar NATO-a od kampanje za predsjedničke izbore 2016. godine. Nakon što je stupio na vlast potvrdio je američku predanost tom savezu, no i dalje se nastavio žaliti na to što Washington snosi najveći financijski teret.

SAD trenutno daje 70 posto sredstava za NATO. Ostale članice su pristale izdvajati 2 posto svog BDP-a na obranu do 2024., no očekuje se da Njemačka i Španjolska neće uspjeti u tom cilju.

Na prvom NATO summitu kojem je sudjelovao prošle godine Trump je osudio niska europska izdvajanja za obranu i pozvao da sjevernoatlantski pakt bude na prvoj crti borbe protiv islamističkih militanata. Neke čelnike država članica iznenadio je pozivom na fokus na ilegalnu imigraciju.  Ove godine mu je na umu trgovina.

“Poručit ću NATO-u: morate početi plaćati svoje račune. SAD se neće brinuti za sve”, otkrio je Trump na skupu prošlog tjedna.

“U trgovini nas ubijaju”, dodao je.

Osnovan 1949. kako bi bio obrana od sovjetske prijetnje, NATO se temelji na dubokoj suradnji sa SAD-om koji Europi pruža sigurnost svojom moćnom vojskom. Ponovni značaj dobio je poslije ruske aneksije Krima 2014. nakon koje je na Baltik i u Poljsku poslao svoje bataljune.

Odbor za međunarodne odnose američkog Senata u utorak će razmatrati rezoluciju kojom bi se dala podrška tom savezu i pozvalo članice da na summitu rade na osnaživanju alijanse.  (H)