Trump u utorak prima saudijskog prijestolonasljednika koji reformira monarhiju

Foto: Hina

Američki predsjednik Donald Trump prima u utorak saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda ben Salmanea, što će za njega biti prigoda da kritizira Iran, velikog suparnika Saudijske Arabije, ali i da se očituje o velikim promjenama koje se uvode u sunitskoj monarhiji.

Deset mjeseci nakon njihova zadnjeg susreta u Rijadu, Donald Trump (71) i novi prvi čovjek najvećeg izvoznika nafte, 32-godišnji Mohammed ben Salmane, potvrdit će u Ovalnom uredu svoje dobre veze.

No trebali bi se osvrnuti i na korjenite promjene koje su se u međuvremenu dogodile u Saudijskoj Arabiji, na unutarnjem i na vanjskom planu: dopuštenje ženama da mogu upravljati automobilom, čistke bez presedana uime antikorupcijske borbe, rat u Jemenu, sukob s Katarom.

“To zadivljuje (…) To su političke promjene koje bi se mogle protegnuti na čitav jedan naraštaj, a zgusnute su u nepunih godinu dana”, ističe Lori Plotkin Boghardt, bivša analitičarka CIA-e koja danas radi u washingtonskom Institute for Near East Policy.

A mnoge od tih odluka, dodaje, “utječu na interese Sjedinjenih Država” u regiji.

Rijad napose pokazuje spremnost da ubrza svoj civilni nuklearni program. Zato u idućih 20 godina planira sagraditi 16 reaktora, što će ga stajati oko 80 milijarda eura, ocjenjuju dužnosnici i analitičari.

U razgovoru za CBS objavljen u nedjelju navečer, saudijski princ, poznat po inicijalima MBS, dugo je branio antikorupcijsku čistku u kojoj je više prinčeva i bogataša monarhije nekoliko tjedana bilo zadržano u luksuznom hotelu Ritz-Carlton u Rijadu.

“Ono što smo učinili bilo je apsolutno nužno”, rekao je za američku mrežu, ustvrdivši da se sve radilo “uz poštovanje važećih zakona”.

I prije nego je stupio na američko tlo, mladi princ je zadao ton usporedivši na CBS-u teritorijalne pretenzije koje se pripisuju prvom čovjeku šijitskog Irana, vrhovnom vođi Aliju Hamneju s Adolfom Hitlerom u vrijeme nacizma.

Usto je uputio upozorenje: Ako Iran proizvede atomsku bombu, i Saudijska Arabija će učiniti isto, “što je prije moguće”.

U otvorenom pismu predsjedniku Trumpu koje je početkom ožujka objavio New York Times, analitičar Thomas Friedman poziva potonjeg da bude oprezan i nepopustljiv prema budućem kralju koji radi na modernizaciji gospodarstva te “društvenih i vjerskih struktura” Saudijske Arabije.

“U krivu ste ako mislite da se možete zadovoljiti pljeskanjem njegovu protuiranskom stajalištu i njegovim vjerskim reformama i da će se sve dobro završiti”, napisao je. (Hina/Nacionalno)