Trump u utorak navečer pred Kongresom i Amerikom o stanju nacije

Foto: Hina

U Kongresu okupljenom u kompletnom sastavu, predsjednik SAD-a Donald Trump u utorak navečer iznijet će svoju viziju Amerike “sigurne, snažne i ponosne”, ističući zdravlje gospodarstva i snagu Wall Streeta.

Nakon povratka iz švicarskog Davosa, u govoru o stanju nacije koji američki ustav propisuje kao obavezan jednom godišnje, Trump će se vjerojatno kloniti digresija koje su obilježile njegove prethodne govore.

Američki će se predsjednik uz pomoć “blesimetra” “obratiti čitavoj zemlji, ne samo onima koji su glasali za njega”, kazao je Raj Shah, glasnogovornik Bijele kuće.

Govor će Trump iskoristiti za izlaganje svojih planova o najavljenim prioritetnim područjima zapošljavanja, o imigraciji, infrastrukturi, trgovini i nacionalnoj sigurnosti.

Uz iznošenje ohrabrujućih brojki rasta (2,3 posto 2017. naspram 1,5 posto 2016.), imigracija bi trebala zauzimati važno mjesto u tom govoru koji će se održati u 21 sati po lokalnom vremenu (3 sata po hrvatskom) u polukružnoj dvorani Predstavničkog doma.

“Godinama i godinama govorili su o imigraciji i nisu ništa učinili. Mi ćemo uspjeti, nadam se”, istaknuo je u ponedjeljak Trump spominjući “veliki govor, važan govor”.

No, rasprave bi mogle biti oštre. Trumpova administracija spomenula je da bi mogla pristati na davanje državljanstva imigrantima koji su kao djeca ilegalno ušli u SAD ako njezini protivnici prihvate deblokadu 25 milijardi dolara za obećanje iz kampanje: izgradnju zida na granici s Meksikom.

Trump će se vjerojatno pohvaliti i poreznom reformom, govoriti o ograničavanju američkog trgovinskog deficita i o trgovinskim odnosima s ostalim velikim silama, prvenstveno Kinom.

No, godišnji govor o stanju nacije koji se s nestrpljenjem iščekivao u Washingtonu više nije što je nekad bio.

U članku pod naslovom “Ima li govor o stanju nacije još značaj u Trumpovoj eri?”, Julian Zelizer, povjesničar na sveučilištu Princeton, podsjeća kako je događaj izgubio svoj nekadašnji “pokretački” učinak. (Hina)