Trump u Phoenixu odlučno branio svoju reakciju na Charlottesville

Foto: Gage Skidmore

Američki predsjednik Donald Trump u utorak navečer je odlučno branio svoju reakciju na izgrede u Charlottesvilleu u govoru pred tisućama oduševljenih pristaša u Phoenixu, ponovo kritizirajući medije i elite.

Američki predsjednik je prvo prošetao kroz okupljeno mnoštvo koje je izvikivalo “SAD! SAD!” a zatim je dobar dio govora posvetio kritici medija, elita i “Washingtona”, kao u dobra vremena svoje kampanje. “Uvijek ste razumjeli ono što Washington DC ne razumije”, rekao je predsjednik obraćajući se prisutnima, među kojima su mnogi nosili natpise s porukama “Žene za Trumpa” i “Veterani za Trumpa” i, svakako, kape na kojima je pisalo “Ameriku opet učiniti velikom”, što je bio njegov slogan u predizbornoj kampanji. Nekolicina prosvjednika ubacila se među prisutne, ali su ih zaštitari brzo izveli.

Trump je ponovo istaknuo da se “naš pokret temelji na ljubavi prema Amerikancima, siromašnima, svakom američkom djetetu koje zaslužuje priliku za ostvarenje svojih snova…”, a zatim se osvrnuo na reakcije na događaje u Charlottesvilleu koji su “pogodili Ameriku u samo srce”.

“Odlučno sam ustao protiv mržnje i nesnošljivosti kada sam doznao za događaje” koji su se prije deset dana zbili u tom gradu u Virginiji na skupu krajnje desnice i bjelačkih rasista.

Kritizirajući medije koji su ga optužili da je kasno reagirao i da nije dovoljno oštro osudio počinitelja ubojstva, Trump je istaknuo: “Evo moje izjave: Vozač automobila je užasna osoba”.

Izrazivši žaljenje što neki uklanjanjem spomenika junacima Konfederacije žele “izbrisati našu povijest i našu kulturu”, Trump je ipak bio oprezan i nije govorio o nasilju “na objema stranama”, što je prethodno bilo zapalilo duhove i bilo shvaćeno, pa i među republikancima, kao izjednačavanje neonacista i protuprosvjednika.

Američki predsjednik je zatim dvadesetak minuta posvetio kritici medija u čemu je naišao na oduševljeno odobravanje prisutnih. “Vrijeme je da mediji prihvate odgovornost za podjele koje stvaraju”, rekao je, obrušivši se na omiljene mete: CNN, New York Times, Washington Post i hvaleći konzervativnu mrežu Fox News.

Osvrnuo se i na broj prosvjednika koji su se okupili ispred kongresnog centra u Phoenixu koji su izvikivali “Sramota! Sramota!” i noseći transparente na kojima su uspoređivali Trumpa s Hitlerom i s nacistima. “Čitav tjedan su govorili o golemom mnoštvu koje će doći ovamo. Gdje su? Mislim da im je prevruće”, našalio se Trump, nasmijavši prisutne.

Policija je bacila suzavac na prosvjednike nakon što su je počeli gađati kamenjem i bocama. Mediji u Arizoni izvijestili o nekoliko tisuća prosvjednika, ali policija nije iznijela procjenu njihova broja. “Ljudi su počeli bacati kamenje i boce na policiju i ona je odgovorila suzavcem… u pokušaju da rastjera gomilu i zaustavi napade”, rekao je glasnogovornik policije u Phoenixu Jonathan Howard.

Trump je na kraju je otklonio kritiku onih koji su zadnjih tjedana osuđivali njegov verbalni rat sa Sjevernom Korejom. Ocijenio je da  njegov agresivan pristup daje rezultat i da se njegov sjevernokorejski kolega Kim Jong-un počinje “s poštovanjem” odnositi prema Sjedinjenim Državama.

Također je komentirao izgradnju zida na granici s Meksikom istaknuvši da će on biti izgrađen makar “ova vlada morala prestati s radom”.