Trump traži zid na granici, oštre mjere protiv maloljetnika obuhvaćenih DACA-om

Američki predsjednik Donald Trump, koji je obećao da će surađivati s demokratima kako bi se zaštitilo mlade ljude koji su ilegalno došli u SAD kao djeca – zatražio je u nedjelju da se u dogovor uključe novac za financiranje zida na granici i još nekoliko tisuća zaposlenih u imigracijskim uredima, no demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su njegove zahtjeve.

Trumpova lista imigracijskih “načela”, iznesena u dokumentu koji je Reuters dobio na uvid, uključuje oštre mjere protiv maloljetnika bez pratnje koji su ušli u SAD, većinom iz Srednje Amerike. Plan je čelnicima u Kongresu predan u nedjelju navečer.

Bijela kuća želi da plan bude temelj na kojemu će se graditi imigracijska reforma u Kongresu te da uslijedi donošenje zakona koji će zamijeniti DACA-u (Deferred Action for Childhood Arrivals – Postupak odgode deportacije za imigrante koji su u zemlju ušli kao djeca), program iz vremena Obamine administracije koji je gotovo 800.000 takozvanih “sanjara” štitio od deportacije i osiguravao im radne dozvole, a koji je Trump ukinuo prošli mjesec.

Tumpovi prijedlozi uključuju i zapošljavanje još 370 imigracijskih sudaca, 1000 odvjetnika za imigraciju i carinsku agenciju, 300 saveznih tužitelja i još 10 tisuća agenata za provedbu imigracijskih zakona.

“Predsjednik je jasno pokazao da želi da Kongres djeluje i donese odgovornu imigracijsku reformu zajedno s bilo kakvim zakonom povezanim s DACA-om”, rekla je glasnogovornica Bijele kuće Lindsay Walters.

Trump je Kongresu rekao da ima šest mjeseci da sastavi zakon kojim će pomoći “sanjarima”, koji su tek mali dio od 11 milijuna ilegalnih imigranata u SAD-u, većinom hispanskoga podrijetla.

Demokratski zastupnici u Kongresu odbacili su u nedjelju Trumpove zahtjeve . “Rekli smo predsjedniku na sastanku da smo otvoreni za razumne mjere sigurnosti na granici uz Zakon o imigrantima koji su u SAD ušli kao djeca, ali lista prelazi okvire razumnoga. Ovaj prijedlog ne predstavlja pokušaj kompromisa”, istaknulo je dvoje najviših predstavnika demokrata u Kongresu, senator Chuck Schumer i zastupnica Nancy Pelosi u zajedničkom priopćenju.

“Popis uključuje zid, koji je eksplicitno izbačen iz pregovora”, dodali su.

H/N