Trump traži da Meksiko vrati migrante kućama

EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u ponedjeljak da bi Meksiko trebao vratiti srednjoameričke migrante koji traže azil u SAD-u njihovim kućama, dan nakon što su američke vlasti zatvorile najprometniji granični prijelaz i ispalile suzavac na okupljeno mnoštvo.

To je najnoviji potez Trumpove stroge imigracijske politike protiv tisuća migranata koji su pobjegli od nasilja i siromaštva u svojim srednjoameričkim državama.

Napetosti su se pojačale u Tijuani, a Trump je u subotu rekao da će migranti trebati čekati u Meksiku dok se u SAD-u ne riješe njihovi pojedinačni zahtjevi za azilom.

To bi mogao biti znakovit preokret koji bi mogao migrante zadržati u Meksiku više od godinu dana.

Trump je krenuo dalje u ponedjeljak kazavši da se migranti iz srednje Amerike, najviše iz Hondurasa, moraju vratiti kući.

“Migrante koji mašu zastavama, od kojih su mnogi hladnokrvni kriminalci, Meksiko bi trebao vratiti kući. Napravite to – avionom, autobusima, kako god hoćete, ali oni NE dolaze u SAD. Trajno ćemo zatvoriti granicu bude li potrebno. Kongres, financirajte ZID”, napisao je Trump na Twitteru te kasnije dopisao: “Zatvorit ćemo je i držati zatvorenom budemo li imali problema. I ostat će dugo zatvorena”. (H)