Trump smijenio šefa kabineta Bijele kuće

Foto: Gage Skidmore

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je šefa kabineta Bijele kuće Reincea Priebusa i umjesto njega imenovao ministra unutarnjih poslova, umirovljenog generala Johna Kellyja. Trump je odluku objavio na Twitteru nakon što je njegov novi direktor komunikacija Anthony Scaramucci optužio Priebusa za prenošenje povjerljivih informacija novinarima.

Trump je odluku donio nakon povratka iz posjeta Long Islandu i nekoliko sati nakon što je republikanski pokušaj da opozovu Obamacare propao u Senatu. Priebus je bio s Trumpom u zrakoplovu na povratku iz Long Islanda i nije imao komentara. Za CNN je rekao da je s Trumpom već neko vrijeme razgovarao o svojem odlasku iz Bijele kuće.

Trump je izlazeći iz predsjedničkog zrakoplova novinarima rekao: “Reince je dobar čovjek. John Kelly sjajno će obavljati posao. General Kelly bio je sjajan, dosad je izvrsno obavljao posao i svi ga poštuju”, rekao je Trump. Priebus je na dužnosti šefa kabineta bio 189 dana, što je najkraće u novijoj povijesti. U priopćenju je istaknuo da mu je bila velika čast služiti Trumpu i zemlji. “Nastavit ću snažno podupirati predsjednikov program i politiku. Ne mogu zamisliti bolju osobu od generala Kellyja kao osobu koja će me zamijeniti”, istaknuo je.