Trump smatra kako zaslužuje Nobelovu nagradu

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je rekao kako bi trebao dobiti Nobelovu nagradu za mir zbog mnogih stvari, no da se ona ne dodjeljuje pošteno. 

Pakistanski novinar je nakon susreta američkog čelnika s pakistanskim premijerom Imranom Khanom na marginama Opće skupštine Ujedinjenih naroda u New Yorku upitao Trumpa: “Ako riješite teško pitanje Kašmira, hoćete li dobiti Nobela?”. 

“Trebao bih dobiti Nobelovu nagradu za mnoge stvari, ako bi je davali pravedno, što ne rade”, odgovorio mu je američki predsjednik. 

“Dali su je Obami odmah nakon što je postao predsjednik i nije imao nikakve ideje zašto ju je dobio. Moram reći da je to jedina stvar u kojoj sam se slagao s njim”, dodao je Trump. 

On je i ranije isticao da zaslužuje Nobelovu nagradu za mir zbog svoje politike prema Siriji i Sjevernoj Koreji. 

Japanski list Asahi je u veljači pisao kako ga je za to priznanje zbog pregovora sa Sjevernom Korejom nominirao japanski premijer Shinzo Abe nakon što je dobio zahtjev američke vlade da to napravi. 

Trump je tada kazao kako mu je japanski premijer dao “najljepšu kopiju” te nominacije, napisanu na pet stranica.

Na stranici Nobelove zaklade navodi se da nominaciju za Nobelovu nagradu može podnijeti bilo koja osoba koja udovoljava kriterije za nominaciju, što uključuje i postojeće čelnike država.