Trump: Sjeverna Koreja više ne predstavlja nuklearnu prijetnju

EPA/KEVIN LIM / THE STRAITS TIMES

Američki predsjednik Donald Trump je po povratku u srijedu u Sjedinjene Države nakon povijesnoga summita sa sjevernokorejskim vođom Kim Jong Unom, objavio da Pjongjang više ne predstavlja nuklearnu prijetnju.

“Svi se sada mogu osjećati puno sigurnije nego na dan kada sam preuzeo predsjedničku dužnost. Od Sjeverne Koreje više ne dolazi nuklearna prijetnja. Sastanak s Kim Jong Unom bio je zanimljivo i iznimno pozitivno iskustvo. Sjeverna Koreja ima sjajan potencijal za budućnost”, tvitao je Trump.

Dodao je i da Sjeverna Koreja više ne predstavlja “najveći i najopasniji problem” Sjedinjenih Država.

Američki predsjednik i sjevernorejski čelnik na summitu u Singapuru u utorak usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji.

U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija je zaključena obvezom obiju strana o nastavku daljnjih pregovora “u najkraćem mogućem roku”. S američke strane će ih voditi državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat.  (H)