Trump se na Portoriku susreo s žrtvama uragana Marije

Hina/epa

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je posjetio Portoriko s misijom da uvjeri tamošnje stanovnike koji se još uvijek nose s posljedicama razornog uragana Maria da je predan njihovom oporavku.

Jedna od prvih osoba s kojima su se Trump i njegova supruga Melanija susreli nakon što su sletili u portorikansku prijestolnicu San Juan bila je gradonačelnica tog grada Carmen Yulin Cruz koja je više puta kritizirala američkog čelnika zbog navodno nedovoljno pokazane brige za nevolju tog američkog teritorija.

Trump, koji se u proteklih šest tjedana nosio s posljedicama uragana Harveya, Irme i Marije, pohvalio je dosadašnju federalnu pomoć Portoriku, no na novinskoj konferenciji održanoj na tom otoku istaknuo je da prirodne katastrofe stvaraju prevelik pritisak na američki proračun.

“Grozno mi je što vam to moram reći Portoriko, ali ste malo premašili naš proračun jer smo potrošili jako puno novaca na vas”, poručio je predsjednik, dodavši kako je “to u redu jer su spasili mnogo života”.

Posjet Portoriku Trumpu je pružio priliku da pokaže solidarnost sa žrtvama uragana koji se i dalje svakodnevno bore da si priskrbe osnovne potrepštine, te da otkrije kako im njegova vlada planira pomoći nakon Marije, najrazornijeg uragana u 90 godina.

Trump je nekoliko dana ranije napao Cruz na Twitteru zbog “lošeg vodstva” nakon što je ona kritizirala odgovor njegove vlade na taj uragan. Američki čelnik je kritičare prozvao “politički motiviranim nezahvalnicima”, naglasivši kako stanovnici tog otoka žele “da se sve napravi umjesto njih”.

Trump se na početku svog posjeta rukovao s Cruz, no svoje je tople riječi hvale sačuvao za druge predstavnike lokalnih i federalnih vlasti.

“Od samog početka ovaj guverner nije igrao na kartu politike”, rekao je o portorikanskom guverneru Ricardu Rosellu.

Kolona s američkim čelnikom užurbano je prošla pored stabala bez lišća, reklamnih panoa bez reklama i domova bez krova, a bilo je i onih koji su bili nezadovoljni njegovim posjetom.

“Ti si loš čovjek”, pisalo je na jednom ručno ispisanom znaku kojeg je uz Trumpovu rutu držala jedna žena.

Predsjednik se s prvom damom sastao s žrtvama katastrofe u obližnjem gradu Guaynabou, prošetavši se ulicama i razgovarajući s nekoliko obitelji čiji su domovi uništeni.

Gospodarstvo Portorika, američkog teritorija s oko 3,4 milijuna stanovnika, već je prije uragana bila u recesiji, a vlada je u svibnju prijavila bankrot. Oluja je uništila opskrbu strujom, a manje od polovice stanovnika ima pristup vodi.

Američka vlada je otoku dala više od 20,5 milijuna dolara za katastrofu, a u pripremi je i zahtjev kongresu da se Portoriku i drugim područjima pogođenima prirodnim katastrofama namijeni 13 milijardi dolara, tvrde izvori iz Kongresa.

Nacionalno/Hina