Trump: SAD će se odlučiti za vojnu opciju u Sjevernoj Koreji ‘bude li morao’

Foto: FaH/EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u utorak da je “potpuno spreman” za vojno djelovanje protiv Sjeverne Koreje bude li trebalo zbog njezinih nuklearnih i raketnih pokusa.

Trump je rekao da vojna opcija “nije prva, ali budemo li se odlučili za tu opciju to će biti razorno za Sjevernu Koreju”.

“Sve bi zemlje morale raditi na tome da se osigura potpuna denuklearizacija” Sjeverne Koreje, rekao je Trump, pohvalivši stajalište Kine koja je nedavno u Vijeću sigurnosti poduprla rezolucije o Sjevernoj Koreji.

Američki državni tajnik Rex Tillerson otputovat će u trodnevni pojset Kini na razgovore koji će početi u četvrtak a bit će također fokusirani na Sjevernu Koreju, objavio je State Department.

Trumpovi komentari dolaze u vrijeme eskalacije retorike između Washingtona i Pjongjanga.

U izjavi nakon razgovora sa španjolskim premijerom Marianom Rajoyom Trump je pohvalio Španjolsku zbog toga što je protjerala sjevernokorejskog veleposlanika iz Madrida i pridružila se međunarodnim naporima radi izolacije režima Kim Jong-una.

Američki ministar obrane James Mattis istaknuo je nešto ranije u utorak u New Delhiju da Sjedinjene Države žele “diplomatski” riješiti krizu sa Sjevernom Korejom.

“Naš je cilj riješiti to diplomatskim putem i vjerujem da je predsjednik Trump bio veoma jasan u vezi s tim”, rekao je.

H/N