Trump s Abeom o Sjevernoj Koreji i trgovini

Foto: Hina

Američki predsjednik Donald Trump u ponedjeljak je kazao da Amerika stoji uz bok svog bliskog saveznika Japana protiv sjevernokorejske “prijetnje” te da će Washington raditi s Tokiom na rješavanju problema trgovinske razmjene između prve i treće ekonomije u svijetu, prenose agencije.

Trump je u nedjelju u Japanu počeo 12-dnevnu azijsku turneju kojom bi trebala prevladavati tema povećane napetosti sa Sjevernom Korejom zbog čega se strahuje od velikog sukoba u regiji.

Sjeverna Koreja je izvela šesti nuklearni pokus u rujnu te testirala balističke rakete koje bi mogle doseći dio američkog teritorija.

“Najvažnije je da zajedno radimo kako bismo se suprotstavili opasnim agresivnim postupcima režima u Sjevernoj Koreji”, izjavio je Trump, nazvavši nuklearne probe i najnovija lansiranja balističkih projektila iznad Japana koje provodi Pyongyang “prijetnjom civiliziranom svijetu i međunarodnom miru i stabilnosti”.

Govoreći nakon susreta s japanskim premijerom Shinzom Abeom, ponovio je da je vrijeme “strateškog strpljenja” prema Sjevernoj Koreji isteklo.

“Neki kažu da je moja retorika oštra ali pogledajte što se dogodilo za trajanja blage retorike zadnjih 25 godina”, kazao je on na konferenciji za novinare.

Prema njegovim riječima, Japan će srušiti sjevernokorejske projektile koji će “nestat će s neba” nakon što dovrši nabavku američke vojne opreme, a Abe je dodao da će Tokio to učiniti “ako bude potrebno”.

“Podržavamo Trumpovu politiku po kojoj su sve opcije na stolu”, kako bi se suprotstavilo brzom razvoju nuklearnog i raketnog  programa Sjeverne Koreje, dodao je Abe. Istaknuo je da je krajnje vrijeme da se izvrši “maksimalni pritisak” na Sjevernu Koreju te da su Japan i SAD “100 posto” zajedno u tom pitanju.

Trump je na konferenciji za novinare od Japana zatražio da smanji svoj trgovinski deficit sa SAD-om te da kupuje više američke vojne opreme, no Abe je izbjegao pitanja novinara o trgovinskom deficitu.

Američki predsjednik je istaknuo da je njegova zemlja predana postizanju “slobodne, poštene i recipročne” trgovine i da na tome želi raditi s Japanom.

“Tražimo jednak i pouzdan pristup za američki izvoz na japanskim tržištima kako bismo uklonili našu kroničnu trgovinsku neravnotežu i deficit s Japanom”, kazao je Trump. Nije štedio riječi hvale na račun Japana zbog kupovine američke vojne opreme, ali je podsjetio da ta zemlja “prodaje milijune automobila u SAD-u, dok istovremeno gotovo da i nema automobila koji se iz SAD-a šalju u Japan”.

Prošle godine Japan je zabilježio trgovinski višak s SAD-om od 69 milijardi dolara. SAD je drugi najveći trgovinski partner Japana nakon Kine, dok je Japan četvrto najveće izvozno tržište SAD-a.

Japanski dužnosnici tvrde da Japan predstavlja mnogo manji dio američkog deficita nego prije, dok je taj omjer s Kinom znatno veći.

Dvije strane se razmimoilaze oko pitanja kako ubuduće oblikovati trgovinske odnose, a Tokio se vidljivo opire pozivima SAD-a na razgovore o bilateralnom sporazumu o slobodnoj trgovini (FTA).

Trump se u pratnji supruge Melanije sastao i s carom Akihitom i njegovom suprugom. Američki predsjednik sastao se i s obiteljima Japanaca koje su krajem 70-ih i početkom 80-ih oteli sjevernokorejski agenti.

Premijera Abea je nazvao “sjajnim tipom”. “Vi ste mi postali blizak prijatelj i cijeli svijet to zna”, kazao je Trump.

Nakon Tokija, američki predsjednik će otputovati u Seul, a potom u Kinu. Također će sudjelovati na summitu Azijsko-pacifičke gospodarske suradnje (APEC) u Da Nangu u Vijetnamu te summitu ASEAN-a u Manili. U Vijetnamu bi se u nedjelju trebao sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom od kojeg očekuje “pomoć oko Sjeverne Koreje”. Tamo bi se mogao sastati i s “vatrenim” filipinskim predsjednikom Rodrigom Duterteom, iako će se svakako vidjeti u Manili. (Hina)