Trump: Rusija, Europska Unija i Kina su naši “neprijatelji”

EPA/CHIP SOMODEVILLA

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je, u razgovoru za američki tv kanal CBS, objavljenom uoči prvog bilateralnog susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, da su Rusija, Europska unija i Kina iz raznih razloga, “neprijatelji” Sjedinjenih Država.

“Mislim da imamo puno neprijatelja. Mislim da je Europska unija neprijatelj zbog onoga što su nam učinili na području trgovine. Rusija je neprijatelj iz raznih gledišta. Kina je gospodarski neprijatelj. Ali to ne znači da su oni loši. To ništa ne znači. To znači da su konkurentni”, kazao je Trump u razgovoru koji je u subotu objavio CBS, odgovarajući na pitanje o tome tko je ovoga trenutka SAD-u najveći neprijatelj.

Nabrojavši neprijatelje Trump je dodao: “Imam veliki problem s Njemačkom”, a kao razlog naveo je sporazum o plinovodu koji je ta zemlja postigla s Rusijom. Trump se uz to upitao maše li, zbog tog sporazuma, Berlin “bijelom zastavom” Rusiji.  “Puno je ljutnje oko činjenice da Njemačka plaća Rusiji milijarde dolara”, kazao je Trump brzo dodavši : Također mislim da je to loša stvar za Njemačku. Što, zar oni mašu bijelom zastavom?”, zapitao je.

Ove Trumpove opservacije nadovezuju se na već postojeće napetosti između SAD-a i njegovih tradicionalnih saveznika, koje su se pokazale i tijekom proteklog tjedna na summitu zemalja NATO-a, uz zabrinutost da Amerika svojim stajalištima  slabi Savez uoči Trumpova sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u Helsinkiju.   (H)