Trump raspustio povjerenstvo za izbornu prijevaru nakon što države nisu dale podatke

Hina/epa

Američki predsjednik Donald Trump raspustio je u srijedu predsjedničko povjerenstvo zaduženo da razmotri navode o izbornoj prijevari tijekom izbora 2016. nakon što su mnoge savezne države odbile dati podatke, rekla je Bijela kuća.

“Umjesto da se upustimo u beskrajne pravne bitke na račun poreznih obveznika danas sam potpisao izvršnu naredbu kojom raspuštam povjerenstvo i zatražio od ministarstva domovinske sigurnosti da preispita ova pitanja i odredi daljnje akcije”, rekao je Trump u priopćenju.

Povjerenstvo, kojem je predsjedao potpredsjednik Mike Pence, uspostavljeno je u svibnju prošle godine da razmotri izbornu prijevaru ali je naišlo na otpor mnogih saveznih država.

Jedan je savezni sudac u Washingtonu napomenuo u studenom da je povjerenstvo savjetodavno tijelo koje nema zakonske ovlasti da prisili savezne države da predaju podatke.

Trump, republikanac, je rekao da bi prijevara mogla objasniti to što je izgubio u broju birača u korist demokratske suparnice Hillary Clinton za skoro 3 milijuna glasova.

Većina dužnosnika saveznih država koji nadziru izbore te izborni stručnjaci kažu da je izborna prijevara rijetka u Sjedinjenim Državama. (Hina)