Trump protiv ‘nepravednih’ trgovinskih praksi na summitu G7 dok druge članice žele borbu protiv protekcionizma

EPA

Američki predsjednik Donald Trump napao je trgovinske odnose koje smatra nepravednima prema Sjedinjenim Državama na summitu država G7 na kojem su se čelnici u subotu složili da će se boriti protiv protekcionizma i reformirati Svjetsku trgovinsku organizaciju (WTO).

“Mi smo poput kasice prasice koju svi pljačkaju”, rekao je Trump na konferenciji za medije nedugo prije što je napustio taj susret čelnika SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Francuske, Italije, Njemačke i Japana.

“To će prestati sada ili ćemo zaustaviti trgovinu s njima”, zaprijetio je američki čelnik.

Njemačka kancelarka Angela Merkel ustvrdila je kako SAD i preostalih šest članica G7 i dalje razmišljaju drugačije, no kako će na kraju dvodnevnog summita u Quebecu biti objavljena zajednička izjava o trgovini.

“Za nas je važno da imamo predanost trgovinskom ustroju koji se bazira na pravila, da se nastavljamo boriti protiv protekcionizma i da želimo reformirati WTO”, otkrila je Merkel novinarima.

Njemačka je sa saveznicima iz Europske unije, Kanadom i Meksikom prošlog tjedna pogođena Trumpovom odlukom na uvođenje tarifa na čelik i aluminij u SAD.

Njemačka čelnica je istaknula kako među državama G7 postoji veliki konsenzus da bi carine i trgovinske barijere trebale biti reducirane.

“To su principi koje dijelimo, no klopke leže u detaljima”, kazala je Merkel.

Trump ponavlja kako je cilj carina zaštita američke industrije i radnika od onoga što naziva nepravednom međunarodnom konkurencija. U subotu je rekao kako je ostalim čelnicima predložio da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije.

Američki predsjednik je otkrio da je drugim čelnicima savjetovao da se ukinu sve trgovinske barijere, uključujući carine i subvencije.

“Ako idemo bez carina, onda idemo bez barijera i subvencija”, istaknuo je Trump.

Odbacio je tvrdnje da je summit bio svadljiv, što je u suprotnosti s tvrdnjama jednog od dužnosnika G7 koji je u petak govorio o žestokoj raspravi o carinama između američkog predsjednika i njegovih kolega.

Tijekom “neuobičajene” razmjene stavova Trump je na skupu ponovio svoje nezadovoljstvo oko statusa američke trgovine, posebice u odnosu s Europskom unijom i Kanadom, otkrio je dužnosnik francuskog predsjedništva novinarima.

“Tako je započela duga litanija protuoptužbi, na trenutke ogorčenih tvrdnji da se SAD nepravedno tretira, da je trgovinski sustav posebno nepravedan prema toj državi, njezinu gospodarstvu, radnicima i srednjoj klasi”.

“Ukratko, dugačak i iskren ispad koji je bez sumnje veoma neobičan u ovim formatima”, zaključio je Francuz.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron Trumpu je odgovorio “pristojnim no strogim tonom” kako bi predstavio europsku stranu priče, a pridružio se i japanski premijer Shinzo Abe.  (H)