Trump proglasio pobjedu i tvrdi da mu je žele ukrasti

Američki predsjednik Donald Trump ustvrdio je u obraćanju pristašama u srijedu ujutro da je pobijedio na izborima i bez ikakvih dokaza optužio da mu pobjedu pokušavaju ukrasti.

Trump je u govoru u Bijeloj kući ustvrdio da je pobijedio u Sjevernoj Karolini i Georgiji i da mu je vodstvo u Pennsylvaniji i Michiganu nedostižno.

Radi se o državama koje su ključne za pobjedu na izborima.

Nijednu od njih američki mediji još nisu svrstali u njegovu kolonu zbog toga što još traje prebrojavanje dopisnih glasova, čemu je Trump prigovarao i prije nego što su izbori počeli i najavljivao da je to podloga za ‘namještaljku’ iako nije ponudio nikakve dokaze za to.

“Što se mene tiče, već smo pobijedili. Ovo je velika prevara američkog naroda”, kazao je.

Trump u Sjevernoj Karolini trenutačno ima 50,1 posto glasova (na 94 posto prebrojanih), u Georgiji 50,7 posto (na 93 posto prebrojanih), u Michiganu 53,3 (na uzorku od 72 posto) i u Pennsylvaniji 56,1 (na 64 posto prebrojanih glasova).

Trump tvrdi da se radi o razlici koju je nemoguće stići i da je pobjednik, on, već trebao biti proglašen.

“Imali smo sve spremno za slavlje, a sada ovo.. To je velika sramota za našu zemlju”, rekao je.

Trump i Biden i dalje su službeno u tijesnoj utrci, a Amerikanci i veći dio svijeta čekaju izborne rezultate iz nekoliko ključnih neodlučnih država.

Obojica kandidata trebaju najmanje 270 od 538 glasova izbornog kolegija, a Biden trenutno ima tijesno vodstvo od 238 glasova prema Trumpovih 213.

Biden se javnosti obratio prije Trumpa i uvjeren da će pobijediti na izborima, ali kaže kako bi prebrojavanje glasova moglo potrajati, pozivajući ljude na “strpljenje” i “zadržavanje vjere”.

“Vjerujemo da smo na putu pobjede na ovim izborima”, rekao je.

Nije, međutim, sporno da Trump prema do sada prebrojanim glasovima ostvaruje snažne rezultate u svim ključnim državama i čini se da ponovo nadmašuje ankete javnog mnijenja koje su ga najavile kao gubitnika.

Demokratima slabije od očekivanog ide i u utrci za Senat. Nadali su se da će preuzeti kontrolu nad gornjim domom američkog parlamenta, ali li izborni rezultati zasad to ne potkrepljuju.

Republikanci su uoči izbora imali 53 senatora naprema 47 demokratskih. Svake dvije godine bira se otprilike trećina saziva, odnosno u ovom slučaju 35 mandata.

Demokrati su zasad uspjeli ‘oteti’ dva republikanska mandata, u Coloradu i Arizoni, ali su jedan i izgubili, u Alabami.

Republikanski kandidati obranili su nekoliko mandata koji su se smatrali upitnim, a u nekoliko utrka rezultati su vrlo tijesni pa se rezultati možda neće znati još danima.

S obzirom na to da projekcije ukazuju na to da će demokrati ostati većina u Zastupničkom domu, eventualno preuzimanje Senata omogućilo bi im potpunu kontrolu nad Kongresom prvi put u nekoliko desetljeća.

Pošto su zasad u plusu za jedan mandat, demokratima trebaju još tri da uspiju u preuzimanju Senata.