Trump povećava broj američkih vojnika u Afganistanu

Foto: Gage Skidmore

Američki predsjednik Donald Trump u svom obraćanju javnosti u ponedjeljak otvorio je vrata povećanju broja američkih vojnika u Afganistanu, u sklopu nove strategije za tu regiju, prevladavši tako svoje sumnje o tom najdužem ratu u kojem Amerika sudjeluje i obećavši “borbu do pobjede”.

Trump je u svom govoru iz vojne baze u blizini Washingtona poručio kako njegov novi pristup ima za cilj spriječiti da Afganistan postane sigurno utočište islamističkih militanata usmjerenih na napad na Sjedinjene Države.

Trump, koji je više puta kritizirao afganistanske strategije svojih prethodnika, naslijedio je iste izazove, uključujući ponovno uskrsnuće talibana i slabu vladu u Kabulu. On postavlja temelje za veći angažman SAD-a bez jasnog kraja na vidiku ili pružanja specifičnih mjerila za uspjeh.

Trump je proširio nadležnost američke vojske kako bi ona ciljano djelovala na militantne i kriminalne mreže. Rekao je kako američki neprijatelji u Afganistanu trebaju znati da se ne mogu nigdje sakriti i da ni jedno mjesto nije izvan dohvata američkog oružja. “Naše će se snage boriti za pobjedu”, kazao je.

U govoru s malo detalja, Trump nije rekao koliko će vojnika biti dodatno poslano u Afganistan niti je dao vremenski rok za okončanje prisutnosti SAD-a u Afganistanu kao ni za pritisak na PakistanIndiju i NATOsaveznike da pojačaju vlastite aktivnosti. Međutim, dužnosnici su priopćili kako je potpisao ugovor s ministrom obrane Jamesom Mattisom o planu slanja oko 4.000 dodatnih vojnika na 8.400 koliko ih je sada razmješteno u Afganistanu.

Trump je najavio i stroži pristup SAD-a prema Pakistanu. Viši američki dužnosnici upozorili su kako bi mogao smanjiti sigurnosnu pomoć za Pakistan, ako ta država ne bude više surađivala u sprečavanju militanata da koriste sigurna utočišta na njezinu teritoriju.