Trump poručio Tillersonu da gubi vrijeme čekajući pregovore s Pyongyangom

Hina/epa

Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je na svom Twitter profilu objavio da je državnom tajniku Rexu Tillersonu poručio da gubi vrijeme pokušavajući pregovarati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom.

“Poručio sam Rexu Tillersonu, našem divnom državnom tajniku, da gubi vrijeme pokušavajući pregovarati s Little Rocket Manom”, napisao je Trump na svom Twitter profilu, koristeći svoj sarkastični nadimak za Kima.

Ta objava dolazi dan nakon što je Tillerson otkrio da Sjedinjene Države izravno komuniciraju sa Sjevernom Korejom o nuklearnom i programu projektila, no da Pyongyang ne pokazuje interes za dijalog.

“Čuvaj svoju energiju Rex, učinit ćemo što je potrebno!”, dodao je američki čelnik.

Sjedinjene Države imaju “kanale za komunikaciju” sa Sjevernom Korejom i “ispituju” postoji li volja režima Kim Jong-una da pregovara o svojem nuklearnom i programu projektila, rekao je Tillerson u subotu u Pekingu.

“Postavljamo pitanja. Imamo kanale za komunikaciju s Pyongyangom, nismo … posve u mraku, imamo otvorena dva ili tri kanala s Pyongyangom”, rekao je tajnik novinarima.

“Možemo s njima razgovarati i razgovaramo”, dodao je. “Ispitujemo (volju režima), dakle budite pažljivi.”

H/N