Trump pokreće veliki plan spašavanja gospodarstva

Foto: Hina

 Administracija predsjednika Donalda Trumpa i Američka središnja banka udvostručili su u utorak napore kako pandemija koronavirusa ne bi progutala prvo svjetsko gospodarstvo i najavili veliku financijsku pomoć najpogođenijim tvrtkama i kućanstvima.

Američki ministar financija Steven Mnuchin radi sa Senatom i Zastupničkim domom na “smionom i velikom” programu pomoći, rekao je Donald Trump na konferenciji za novinare.

Nakon zakasnjele reakcije Trump se hvalio neviđenim razmjerom tog plana i istaknuo “da vjeruje da takvo što nikada nije vidio”.

Koronavirus, koji se širi posvuda u svijetu, prisilio je brojne zemlje na poduzimanje drakonskih mjera. U Sjedinjenim Državama su obustavljene brojne zrakoplovne linije, zatvorene su škole, kavane i restorani.

Nisu dozvoljena okupljanja više od 10 osoba, što također utječe na cjelokupnu gospodarsku aktivnost zemlje.

“Uhvatit ćemo se u koštac s problemom i izaći veći, jači i bolji nego ikada”, poručio je Trump.

Steven Mnuchin nije otkrio iznos tog plana pomoći, dok američki tisak spominje oko 850 milijarda dolara. Ali naveo je neke konkretne mjere.

“Namjeravamo odmah Amerikancima poslati čekove, u sljedeća dva tjedna”, rekao je. Tom mjerom se poslužila Busheva administracija tijekom krize 2008. godine.

Mnuchin je naglasio važnost ubrizgavanja novca za pomoć kućanstvima i malim tvrtkama koje su najteže pogođene krizom i dodao da će osigurati zajmove zračnom prijevozu i hotelijerstvu.