Trump: Plan za Brexit dovodi u pitanje novi sporazum o slobodnoj trgovini SAD-a i Velike Britanije

EPA

Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u četvrtak da bi sporazum o slobodnoj trgovini s Velikom Britanijom mogao biti neostvariv ukoliko ta zemlja odluči provesti predloženi plan britanske premijerke Therese May zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Europskom unijom nakon Brexita.

U intervjuu za britanski The Sun objavljen u četvrtak kasno navečer, Trump je ustvrdio kako će plan za Brexit “definitivno utjecati na trgovinu sa Sjedinjenim Državama – nažalost, negativno”.

Plan zadržavanja uskih ekonomskih odnosa s Bruxellesom ostavlja Veliku Britaniju previše blizu EU-u da bi bio moguć novi transatlantski trgovinski sporazum, rekao je američki predsjednik.

Dvije godine nakon što su Britanci na referendumu 2016. izglasali napuštanje Unije, kabinet britanske premijerke prošli je tjedan prihvatio plan za prijateljski Brexit koji bi Britaniju zadržao unutar zone slobodne robne razmjene s EU-om, što bi automatski značilo i to da bi morala s EU-om dijeliti i neke zakone.

Postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s SAD-om jedan je od ključnih ciljeva zagovornika Brexita unutar Konzervativne stranke britanske premijerke, koji sada strahuju da May pristaje na previše ustupaka prema EU-u.

“Potpišu li takav sporazum, to bi značilo da bismo imali posla s Europskom unijom umjesto s Velikom Britanijom, što će vjerojatno onemogućiti sporazum”, upozorio je Trump u razgovoru za The Sun, referirajući se na prijedlog za Brexit. “U tome slučaju, trgovinski sporazum sa Sjedinjenim Državama vjerojatno neće biti postignut”, ustvrdio je.

Samo nekoliko sati ranije, na svečanoj večeri povodom Trumpova prvog službenog posjeta Velikoj Britaniji, May je otvoreno pozvala Washington na sklapanje sporazuma o slobodnoj trgovini između dviju zemalja nakon Brexita, pohvalivši prijateljstvo dviju saveznica.

Američkog predsjednika pozdravila je citirajući Winstona Churchilla: “Sada, na korist svih naših ljudi, krenimo zajedno raditi na izgradnji bogatije budućnosti”, rekla je Trumpu. “Sada, dok se pripremamo napustiti Europsku uniju, imamo jedinstvenu priliku učiniti više. To je također i prilika da se sruše birokratske prepreke koje frustriraju vodeće poslovne ljude s obje strane Atlantika”, kazala je May.

Američki predsjednik u London je doputovao u tjednu u kojemu se May našla suočena s dvostrukom ostavkom u svojoj vladi, ministra za Brexit Davida Davisa i ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, zbog neslaganja s njezinim planovima odnosa s Europskom unijom nakon izlaska koncem ožujka iduće godine.

U razgovoru za The Sun, Trump je nadalje ocijenio kako bi Johnson bio izvrstan premijer. “Ne radim usporedbe – samo kažem da bi on bio izvrstan premijer. Mislim da ima ono što je potrebno”, kazao je.

Predsjednik SAD-a May je opisao kao “ugodnu osobu”, dok je za gradonačelnika Londona Sadiqa Khana ponovio kako “užasno” vodi glavni grad Britanije.  (H)