Trump odlučio da američko izaslanstvo neće u Davos

Donald Trump je odlučio otkazati dolazak američkog izaslanstva na Svjetski gospodarski forum u Davosu idućeg tjedna zbog djelomičnog prekida rada savezne vlade, priopćila je u četvrtak Bijela kuća.

“Iz poštovanja prema 800.000 američkih zaposlenika koji ne primaju plaću i kako bi dobio potporu svoga tima, predsjednik Trump je otkazao putovanje svog izaslanstva na Svjetski gospodarski forum u Davos, u Švicarskoj”, rekla je Sarah Sanders, glasnogovornica Bijele kuće, tjedan dana pošto je Donald Trump otkazao svoje sudjelovanje na tom događaju.

Umjesto njega, na Forum koji se održava od 21. do 25. siječnja putuju državni tajnik Mike Pompeo, ministar trgovine Wilbur Ross i ministar financija Steven Mnuchin koji će voditi izaslanstvo.

Svjetski gospodarski forum (WEF) u švicarskom skijalištu Davosu mjesto je susreta svjetske gospodarske i političke elite na kojemu se očekuje 3.000 sudionika, među kojima 65 predsjednika država i vlada.

Zbog “pretrpanog programa” na forum neće doći ni francuski predsjednik Emmanuel Macron, kao ni Theresa May koja se bavi brexitom.

Nešto ranije u četvrtak Trump je zbog ‘shutdowna’ otkazao putovanje Nancy Pelosi, demokratske predsjednice Zastupničkog doma, u Afganistan, kamo je trebala putovati vojnim zrakoplovom. (h)