Trump odao počast Georgeu H. W. Bushu

EPA/JONATHAN ERNST

Američki predsjednik Donald Trump došao je u ponedjeljak navečer odati počast svom republikanskom prethodniku Georgeu Herbertu Walkeru Bushu čiji je lijes prekriven američkom zastavom izložen javnosti na štovanje na Capitol Hillu, u Washingtonu.

Donald Trump i supruga Melania ušli su tijekom večeri u okruglu dvoranu u šutnji i ozbiljnih lica. Američki predsjednik je stojeći ispred lijesa salutirao a zatim su se uputili prema izlazu.

Republikanac George H. W. Bush je rekao da nije glasovao za Donalda Trumpa 2016. No sadašnji predsjednik mu je odao dužnu počast, a napose je odobrio slanje predsjedničkog Boeinga 747 kojim je lijes u ponedjeljak dovezen u Washington.

“Život Georgea H. W. Busha utjelovljuje ono što je u Americi doista iznimno”, napisao je Trump o 41. predsjedniku Sjedinjenih Država koji je u petak umro u Houstonu, u Teksasu, u 94. godini.

“Odlučan u vrijeme rata, predsjednik Bush je bio blag u vrijeme mira”, dodao je republikanski milijarder.

Njegov potpredsjednik Mike Pence je tijekom poslijepodneva sudjelovao na službenoj svečanosti organiziranoj na Capitol Hillu.

“Njegov će primjer uvijek biti nadahnuće a njegovo cjeloživotno služenje bit će zauvijek upisano u srcu američkog naroda”, rekao je Pence.

Lijes s posmrtnim ostatcima dočekali su njegov sin, 43. američki predsjednik George W. Bush i suradnici držeći ruku na prsima, na ulazu u impozantnu zgradu Kongresa, gdje je 1960-ih počeo svoju dugu političku karijeru.

Prije nego je lijes uz vojnu počasnu stražu unesen u zgradu ispaljen je 21 počasni plotun.

Nakon svečanosti, vrata su bili otvorena javnosti. Počasna straža će stajati nešto više od 37 sati.

U srijedu, koja je u SAD-u dan žalosti, Trump će nazočiti državnom ispraćaju u katedrali u Washingtonu.

Na njemu bi trebali sudjelovati i bivši demokratski predsjednik Bill Clinton sa suprugom Hillary, George W. i Laura Bush te Barack i Michelle Obama, ali popis uzvanika još nije objavljen.

Berlin je najavio dolazak njemačke kancelarke Angele Merkel.

Bivši kanadski premijer Brian Mulroney će održati oproštajni govor, pišu američki mediji.

Nakon obreda u episkopalnoj crkvi sv. Martina u Houstonu lijes s posmrtnim ostatcima bivšeg američkog predsjednika će se vlakom prevesti na sveučilišni kampus A&M u Teksasu, gdje je predsjednička knjižnica Georgea Busha iza koje će biti pokopan uz suprugu Barbaru koja je umrla u travnju i Robin, njihova kćer koja je umrla od leukemije u trećoj godini života.

Devedesetogodišnjak je bolovao od oblika Parkinsonove bolesti.

Amerikanci će ga pamtiti i po tome što je 1990. u Kuvajtu vodio zadnji rat iz kojeg je Amerika izašla kao pobjednik. (H)