Trump: Neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji

EPA/KEVIN LIM

Američki predsjednik Donald Trump kazao je u utorak na tiskovnoj konferenciji u Singapuru da će Sjevernoj Koreji biti ukinute sankcije kada nuklearno oružje više ne bude faktor na Korejskom poluotoku, ali da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema toj zemlji i prije toga.

“Povijest je pokazala da neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji”, rekao je Trump u izjavi za medije nakon završetka summita.

Poručio je da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema Sjevernoj Koreji jer se njima podižu napetosti, a i “uštedjet ćemo gomilu novca”.

Rekao je i da će Pjongjangu biti ukinute međunarodne sankcije kad “budemo sigurni da nuklearno oružje više nije faktor”.

“Nema granica onome što Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja”, rekao je, pozivajući se na ekonomoska postignuća susjednih Kine i Južne Koreje.

Kazao je i kako bi volio posjetiti Pjongjang “u prikladno vrijeme”.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernorejski čelnik Kim Jong Un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije.

U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija se zaključuje obavezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore “što je prije moguće”. S američke strane će ih voditi državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat.

Zasad nije poznato što termini poput “potpuna denuklearizacija” i “sigurnosna jamstva” znače.

Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao “sveobuhvatan”, a Kim je kazao da je “Sjeverna Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe” i da će “svijet brzo vidjeti veliku promjenu”.

Trump je obećao da će Kima pozvati u Bijelu kuću, ali nije rekao kada.

Dokument je potpisan na kraju prvog, povijesnog susreta lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.  (H)