Trump najavio da će se uskoro sastati s Xijem i sklopiti trgovinski sporazum s Kinom

Predsjednik SAD-a Donald Trump u četvrtak je rekao da će se uskoro sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi sklopio sveobuhvatni trgovinski sporazum, a njegov glavni pregovarač je ustvrdio da je u dva dana kinesko-američkih trgovinskih pregovora na visokoj razini postignut znatan napredak.

Trump je u Bijeloj kući  na sastanku sa zamjenikom kineskog premijera Liu Heom rekao da je optimističan da dva najveća svjetska gospodarstva mogu doći do “najvećeg ikada sklopljenog sporazuma”.

Kineska trgovinska delegacija je izjavi rekla da je da je dva dana razgovora ostvaren “važan napredak”, izvijestila je kineska novinska agencija Xinhua.

Nisu objavljeni precizniji planovi za sastanak s Xijem, no Trump je rekao da bi moglo biti više susreta. Predstavnik SAD-a za trgovinu Robert Lighthizer i ministra financija pozvani su s američkim pregovaračkim timom u Peking sredinom veljače.

Na kraju razgovora u Washingtonu Liu je Trumpu rekao da će se Kina obvezati povećati kupovinu soje iz SAD-a. Jedan dužnosnik Trumpove administracije kasnije je pojasnio da je riječ o pet milijuna tona soje, što je dvostruko više od količine koju je Kina kupila od obnove ograničenog uvoza sredinom prosinca.

Prodaja soje iz SAD-a Kini, koja 2017. iznosila 31,7 milijuna tona, uvelike je smanjena u drugoj polovici prošle godine zbog kineskih carina uvedenih kao odmazda na mjere Trumpove administracije.

Na najavu kupovine novih količina Trump je pozitivno reagirao rekavši  da će to “vrlo razveseliti naše farmere”.

Kineska delegacija je u svojoj je izjavi, po agenciji Xinhua, rekla da će Kina proširiti uvoz poljoprivrednih i industrijskih proizvoda te energenata i usluga iz SAD-a.

Pregovarači su ušli i u osjetljivija pitanja, uključujući zahtjeve SAD-a da Kina poduzme korake u zaštiti američkog intelektualnog vlasništva i okončanja politika koje, tvrdi Washington, primoravaju kompanije iz SAD-a da prenose tehnologije kineskim tvrtkama.

Američki predstavnik za trgovinu Lighthizer je rekao da je i u tim pitanjima postignut “znatan napredak” no dodao je da u “ovom trenutku ne može predvidjeti uspjeh”.

Na pitanje jesu li dvije strane razgovarale o ukidanju carina SAD-a na kinesku robu Lighthizer je rekao da se nije razgovaralo o carinama.

Bijela kuća je u izjavi rekla da je 2. ožujka, ako se do 1. ožujka ne postigne sporazum , “čvrst rok” za planirano povećanje carina s deset na 25 posto za kinesku robu u vrijednosti 200 milijardi dolara.

Trump je rekao da misli da neće trebati pomicati taj rok. “Mislim da će, kada se sretnemo ja i predsjednik Xi, svaka točka biti dogovorena”, rekao je Trump.

(Hina)