Trump kaže da se nada susretu sa sjevernokorejskim čelnikom u siječnju ili u veljači

EPA/KEVIN LIM

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u subotu da se nada da će se drugi put sastati sa sjevernokorejskim čelnikom Kim Jong-unom, najvjerojatnije u siječnju ili u veljači 2019., nakon njihova povijesnog susreta na vrhu u Singapuru u lipnju.

“Vjerujem da ćemo to učiniti (…) u siječnju ili u veljači, mislim”, rekao je Trump novinarima koji su putovali s njim predsjedničkim zrakoplovom Air Force One, na povratku iz Argentine, gdje je sudjelovao na summitu G20.

Dodao je da se za održavanje susreta spominju “tri mjesta”. Odgovarajući na upit je li spreman primiti Kim Jong-una u Sjedinjenim Državama, Trump je rekao: “U određenom trenutku, da”.

Susret na vrhu u Singapuru otvorio je put denuklearizaciji Sjeverne Koreje.

Trump i Kim su u toj prigodi “preuzeli stanoviti broj obveza o konačnoj i u cijelosti provjerljivoj denuklearizaciji i o stvaranju svjetlije budućnosti za Sjevernu Koreju”, ponovio je 16. studenog glasnogovornik State Departmenta.

“Razgovaramo sa Sjevernokorejcima o provedbi svih tih obveza”, rekao je u priopćenju. “I dalje vjerujemo da će predsjednik Trump i čelnik Kim održati dana obećanja”.

State Department je reagirao na vijest koju je nekoliko sati ranije objavila službena sjevernokorejska novinska agencija KCNA da je Kim nadgledao ispitivanje novog taktičkog oružja visoke tehnologije.

Američki državni tajnik Mike Pompeo trebao se sastati s visokim sjevernokorejskim dužnosnikom početkom studenog, ali je sastanak naglo otkazan pošto je Sjeverna Koreja uporno tražila ublažavanje američkih sankcija koje su joj uvedene.