Hina

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u nedjelju da s kineskim kolegom Xi Jinpingom radi na rješenju koje će golemoj kineskoj telekomunikacijskoj kompaniji ZTE-u koja je pod američkim sankcijama, omogućiti “brz nastavak poslovanja”.

“(Američko) Ministarstvo trgovine dobilo je naredbu da to omogući!”, objavio je na Twitteru američki predsjednik u vezi s rješenjem za ZTE čije je poslovanje ozbiljno narušila odluka koju je Trumpova administracija donijela sredinom travnja o sedmogodišnjoj zabrani izvoza američkih dijelova toj telekomunikacijskoj kompaniji.

Čini se da je američki predsjednik ovime najavio otvaranje u vezi s pitanjem ZTE-a ocijenivši da je zbog te krize “izgubljeno previše radnih mjesta u Kini”.

U srijedu je ZTE koji je 2017. ostvario promet od 108 milijarda dolara, objavio da je “prekinuo glavnu djelatnost” nakon američke odluke koja ugrožava i sam opstanak kompanije.

ZTE, najveća tvrtka za razvoj infrastrukture 5G (superbrzi mobilni internet) u Kini, s više od 74.000 zaposlenih, veoma je ovisna o elektroničkim dijelovima koje kupuje u SAD-u.

Američka administracija optužuje ZTE da nije poštovala trgovinski embargo, zbog čega su joj uvedene sankcije.

Slučaj ZTE se događa dok vlada napetost između SAD-a i Kine i prijeti trgovinski rat dviju zemalja zbog mogućih američkih carina, dok je SAD nezadovoljan prije svega zbog izdašnih subvencija kineske države strateškim sektorima. (Hina)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here