Trump će se susresti s Kimom do svibnja

EPA/KCNA / JUSTIN LANE

Predsjednik SAD-a Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un sastat će se do svibnja a Kim je obećao suzdržati se od novih ispitivanja nuklearnog oružja i raketa, rekao je u četvrtak južnokorejski dužnosnik nadležan za nacionalnu sigurnost, a potvrdila Bijela kuća.

“Predsjednik Trump je rekao da će se sastati s Kim Jong Unom do svibnja”, objavio je Chung Eui-yong rekavši da je Trumpa izvijestio o posjetu Sjevernoj Koreji.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders  je rekla da će Trump “prihvatiti poziv da se sastane s Kimom, a vrijeme i mjesto treba još odrediti”.

“Kim je obećao da će se Južna Koreja suzdržati od daljnjih testiranja nuklearnog oružja ili raketa”, rekao je novinarima u Bijeloj kući, Chung Eui-yong, načelnik južnokorejskog Ureda za nacionalnu sigurnost  nakon što je izaslanstvo Južne Koreje izvijestilo američke dužnosnike i Trumpa o razgovorima između Seula i Pjongjanga

Kim je izrazio želju “da se sastane s Trumpom što je prije moguće”, rekao je Chung i dodao kako da je Trump zahvalio za južnokorejskom izaslanstvu na informiranju i “rekao da će se susresti s Kim Jong Unom do svibnja kako bi se postigla denuklearizacija”.

Chung je rekao da su Južna Koreja i Trump optimisti glede nastavka diplomatskog procesa kako bi se ispitale mogućnosti mirnog rješenja.

Južnokorejski dužnosnik također je dodao da će se nastaviti pritisak na Sjevernu Koreju dok riječi ne potvrdi konkretnim akcijama, te najavio da će zajedničke vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje planirane za travanj biti održane.

Sanders je rekla da SAD želi denuklearizaciju Sjeverne Koreje i dodala da “sve sankcije i maksimalan pritisak moraju ostati”.

Japanski ministar obrane Itsunori Onodera je odgovarajući na objavu iz Washingtona rekao da se Sjeverna Koreja mora obvezati  da će u potpunosti odustati od razvoja nuklearnog oružja kako bi se s Pjongjangom mogli održati smisleni razgovori. Trump je o najnovijem razvoju događaja razgovarao s japanskim premijerom Shinzom Abeom, a SAD neće pristati na ništa manje od trajne denuklearizacije, rekao je agenciji Reuters neimenovani dužnosnik Trumpove administracije.

Abe je novinarima u petak rekao da je u telefonskom razgovoru s Trumpom ponovio kako međunarodna zajendica mora nastaviti s maksimalnim pritiskom na Pjongjang, te da se nada da će već idućeg mjeseca posjetiti SAD i s Trumpom razgovarati o Sjevernoj Koreji.

“Pozdravljamo promjenu stajališta Sjeverne Koreje”, rekao je Abe.

Državni tajnik SAD-a Rex Tillerson je ranije rekao da su “razgovori o razgovorima” s Pjongjangom mogući ali da su pregovori o denuklearizaciji vjerojatno još daleko.

Chung i čelnik južnokorejske Nacionalne obavještajne službe  Suh Hoon doputovali su ranije u četvtak u Washington kako bi prenejeli stajališta Sjeverne Koreje o mogućim pregovorima s Washingtonom i mogućnosti da Pjongjang obustavi nuklearne testove ako se vlastima Sjeverne Koreje daju jamstva sigurnosti. (Hina)