Trump će na susretu s Putinom postaviti pitanje uplitanja u izbore

Hina

Predsjednik SAD-a Donald Trump u petak je rekao da će na sastanku s Vladimirom Putinom idućeg mjeseca u Helsinkiju iznijeti pitanje navodnog ruskog uplitanja u izbore u Sjedinjenim Državama.

Trump je novinarima u predsjedničkom zrakoplovu na putu za New Jersey rekao da će s ruskim predsjednikom na summitu 16. srpnja razgovarati o sukobima u Siriji i Ukrajini i drugim međunarodnim pitanjima.

“Govorit ću s njim o svemu”, najavio je Trump.

“Razgovart ćemo o Ukrajini, razgovarat ćemo o Siriji. Razgovarat ćemo o izborima… ne želimo da se itko miješa u izbore”, rekao je.

Rusija odbacuje ocjene obavještajnih službi SAD-a da je Moskva nastojala utjecati na američke izbore 2016. kako bi povećala Trumpove izglede da postane predsjednik.

Između dvije zemlje glavni uzroci napetosti su ruska aneksija ukrajinskog Krima 2014. i sankcije uvedene Rusiji kao odgovor, te ruska intervencija u ratu u Siriji na strani predsjendika Bašara al Asada.

Na pitanje hoće li SAD priznati Krim kao dio Rusije Trump je rekao: “Morat ćemo to vidjeti”.

Sličan odgovor je dao i na pitanje hoće li ukinuti sankcije Rusiji. “Vidjet ćemo što će Rusija učiniti”, odgovorio je Trump. (H)