Trump će možda zatražili oduzimanje licenci televizijama zbog “lažnih vijesti”

Foto: FaH/EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump dao je u srijedu naslutiti da će možda tražiti oduzimanje licenci mreži NBC i ostalim nacionalnim televizijama pošto su prenijele da ga je državni tajnik nazvao “debilom” u razgovoru o američkom nuklearnom arsenalu.

“Uzimajući u obzir sve lažne vijesti NBC-a i drugih televizijskih mreža, u kojem je trenutku opravdano oduzeti im dozvole za emitiranje? Loše za zemlju!”, napisao je Trump na Tweeteru.

Trump i njegovi pristaše koriste termin “lažne vijesti” kako bi potaknuli sumnju u izvješća kritičnih medija, ne dajući pritom nikakve dokaze da su ona neistinita.

Eventualno oduzimanje licenci televizijskim kućama težak je zadatak. Savezno povjerenstvo za telekomunikacije (FCC) ne izdaje dopusnice televizijskim mrežama, nego pojedinačnim televizijskim postajama koje se obnavljaju svakih osam godina.

Comsat Corp, vlasnik NBC Universala, posjeduje jedanaest televizijskih postaja, uključujući one u New Yorku, Washingtonu, Los Angelesu, San Franciscu, Bostonu, Dallasu i Chicagu.

FCC također ne izdaje dozvole za rad kablovskim televizijama poput CNN-a i MSNBC-a niti regulira djelovanje internetskih portala i drugih mrežnih stranica.

Glasnogovornik FCC-a Ajit Pai nije bio dostupan za komentar, a televizija ABC, koju posjeduje Walt Disney Co odbila je komentirati.

Demokratski senator Ed Markey pisao je Paiju u srijedu moleći ga da ustane u obranu Prvog amandmana, koji jamči slobodu govora i slobodu medija. “Neprimjereno je da predsjednik predlaže oduzimanje licenca  zato što se ne slaže s njihovim izvještavanjem”, napisao je Markey.

NBC News je prošle srijede izvijestio da je američki državni tajnik Rex Tillerson nazvao Trumpa “debilom” nakon ljetošnjeg sastanka u Pentagonu i ujedno zaprijetio ostavkom zbog nepremostivih razlika s predsjednikom.

Odgovarajući na pitanje je li Trumpa, kako je izvijestio NBC, nazvao debilom, Tillerson nije jasno demantirao: “Neću se baviti nevažnim stvarima” i “Time se samo želi unijeti podjela” i “Neću sudjelovati u podjeli ove administracije”.

Trump je nakon toga na Twitteru napisao da bi se NBC News trebao ispričati za vijest koju su u cijelosti opovrgnuli Tillerson i potpredsjednik Mike Pence.

No, u utorak je pozvao Tillersona da, ako je to stvarno rekao, usporede rezultate testova inteligencije.

“Mislim da je to izmišljena vijest, ali ako je to rekao, onda ćemo morati usporediti testove inteligencije. I mogu vam odmah reći tko će pobijediti”, kazao je Trump.

Medijska izvješća puna su najava o nesuglasicama između Trumpa i njegova ministra vanjskih poslova u trenutku kada je SAD suočen s nizom vanjskopolitičkih pitanja – od Sjeverne Koreje do Irana.

Hina