Trump brani odluku o ukidanju zaštite ilegalnih imigranata

Foto: FaH/EPA/SHAWN THEW

Američki predsjednik Donald Trump u utorak je stao u obranu svoje odluke o ukidanju programa za djecu imigranata koji su u SAD ušli ilegalno, uz objašnjenje da je neophodno očuvati vladavinu zakona u državi.

“Nije mi drago kažnjavati djecu, od kojih su većina sada odrasli ljudi, zbog djela njihovih roditelja. Ali moramo također priznati da smo zemlja koja nudi šanse zato što smo zemlja koja poštuje zakone”, kazao je Trump u priopćenju.

Trump je kazao da je bivši predsjednik Barack Obama zaobišao Kongres kako bi 2012. uspostavio program DACA (Deffered Action for Childhood Arrivals) kojim je bilo obuhvaćeno gotovo 800.000 ljudi i koji su dosad bili zaštićeni od deportacije.

Od danas se neće obrađivati nijedan novi zahtjev, istaknuo je ministar pravosuđa Jeff Sessions.

Sudbina onih koji već imaju takav status, a poznati su kao “Dreamers” (Sanjari), neće se mijenjati do 5. ožujka 2018., a administracija je odredila taj šestomjesečni rok kako bi Kongres mogao donijeti zakon o tome.

No čini se da će u Kongresu biti teško postići dogovor o toj temi koja već godinama dijeli Washington.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders je kazala kako je predsjednik Trump razgovarao s kongresnim čelnicima o reformi imigracije te kako je uvjeren da će e Kongres pozabaviti statusom ilegalnih imigranata koji su odrasli u Sjedinjenim Državama.

Rekla je da je to pitanje “treba zakonski riješiti” te da je uvjerena da će Kongres upravo to i napraviti.

Dodala je kako je Trump voljan surađivati s kongresnicima na imigracijskoj reformi za koju je rekla da bi trebala uključivati “velike popravke”, a ne samo malo podešavanje sustava.

Hina/Reuters