Tromblon: ‘Rok istječe u 16 sati, odredili smo datum isplovljavanja’

Izvor: HRT

Petar Janjić Tromblon, vukovarski heroj koji je Vladi dao ultimatum da “riješi stvari” sa Slovenijom u Savudrijskoj vali ili će on doći s konvojem od stotinu brodica, kaže da njegov ultimatum istječe u ponedjeljak popodne.

“Vladi sam dao rok da do ponedjeljka u 16 sati sjednu sa Slovencima za stol. Ako to ne urade, izvest ćemo akciju”, rekao je Tromblon za 24sata

. Kaže da je trenutačno zauzet pisanjem apela koji će objaviti u ponedjeljak u istom terminu. “Moj apel ide u pravcu mirnog rješenja. U kontaktu sam s brojnim civilnim udrugama i intelektualcima s obje strane granice. Imam puno prijatelja u Sloveniji i svima nam je u interesu da se ova potencijalno opasna situacija mirno razriješi.

U suradnji s nekim drugim ljudima donio sam određene odluke, ali one zasad nisu za javnost. Odredili smo i točan datum isplovljavanja plovila u Savudrijsku valu, ali taj je datum zasad tajna. U 16 sati na jednom ćemo portalu objaviti kakav nam je precizan plan, a do tada detalji nisu za javnost”, kaže Tromblon.

Nakon povratka savudrijskih ribara iz Zagreba i postignutog dogovora u Ministarstvu poljoprivrede, stanje u Savudriji je nepromijenjeno. Napetost o kojoj se govorilo, nakon što je Slovenija počela jednostrano primjenjivati arbitražnu odluku, ne osjeća se, posebno nakon dobivene garancije i obećanja da mogu nesmetano ribariti do hrvatske crte razgraničenja.

“Sve je mirno. Neki naši ribari su i u nedjelju također bili na moru, u pratnji naših policijskih plovila. Nekad ih bude 4, a nekad 8, ovisno o danu. Ovo je prvi put da Hrvatska stoji iza nas ribara i to je dobro. Slovenci su nepredvidivi.

Kad si stave nešto u glavu, to slijepo provode. Za razliku od naših ribara koji su organizirani, slovenski ribari nisu baš organizirani te moraju šutjeti i slušati ono što im kaže slovenska politika”, smatra savudrijski ribar Daniele Kolec.

Kaže da je za sada stanje mirno, a što će biti u bližoj budućnosti, nitko ne zna.