Trojica pripadnika Armije BiH optuženi za zlostavljanje Hrvata

Državno odvjetništvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu za ratne zločine protiv trojice bivših pripadnika bošnjačke Armije BiH zbog zlostavljanja hrvatskih civila koji su bili zatočeni nedaleko od Novog Travnika u središnjoj Bosni.

Državni odvjetnik posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Hamde Petaka, Ismeta Zeca i Ejuba Haskića jer su tijekom rata postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Optuženi se terete da su tijekom četveromjesečnog razdoblja, u proljeće i ljeto 1993. nezakonito držali 20 zarobljenih hrvatskih civila te ih zlostavljali, premlaćivali, mučili na ponižavajuće načine u objektima za zarobljavanje u mjestu Šenkovići u općini Novi Travnik.

Uz to trojica optuženih bivših pripadnika Armije BiH terete se i za nezakonito odvođenje zarobljenika na prisilni rad na prve crte ratišta, prijetnje izvršenjima smrtne kazne i druga nečovječna djela koja su žrtvama prouzročila teške tjelesne i psihičke boli.