Trodnevna manifestacija obilježavanja 161. obljetnice rođenja Nikole Tesle

Foto: Nacionalno/D.Prša

Trodnevnom manifestacijom Tesla&friends u Zagrebu se od 9. do 11. srpnja obilježava 161. obljetnica rođenja izumitelja Nikole Tesle i Dan Nikole Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija. Manifestaciju već osmu godinu zaredom organizira Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Manifestacija je započela danas predavanjem o Nikoli Tesli u Tehničkom muzeju a nastavlja se večernjim koncertom Ane Rucner na Bundeku.

Na sam dan njegova rođenja 10. srpnja u 10 sati, zajedno s predstavnicima Grada Zagreba i Instituta Ruđer Bošković, položit ćemo cvijeće na spomenik Nikoli Tesli u Zagrebu, a u 19:30 sati u Hotelu Esplanade održat će se već tradicionalna svečana proslava i dodjela godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Trećeg dana manifestacije 11. srpnja od 10 do 15 sati u HGK-Komori Zagreb bit će održana konferencija Tesla u Zagrebu na temu Tesla u znanosti i primjena Teslinih izuma. 10. i 11. srpnja u večernjim satima u Gavelli će biti izvedena predstava Tesla Anonimus Filipa Šovagovića. Dani posvećeni Tesli bit će popraćeni i projekcijom Teslina lika na fontanama ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice.

Nikola Tesla o svom je radu rekao ovo: Neka budućnost kaže istinu, procijenite svakog čovjeka prema njegovu radu i zaslugama. Sadašnjost je njihova, ali budućnost je moja, za koju sam tako naporno radio.
I danas njegove ideje i djela i dalje žive. Ostavio je neizbrisiv trag u svijetu i zaslužan je za stvaranje moderne civilizacije, a mnogima, pa i našoj udruzi, Tesla je i nadahnuće za stvaranje boljeg društva, jer, njegove poruke, poruke su stvaranja, rada, skromnosti i mira.