Trideseta obljetnica Univerzijade

Povodom tridesete obljetnice najvećeg sportskog i kulturnog događaja našeg grada, zagrebačke Univerzijade danas je otvorena izložba u tehničkom muzeju Nikole Tesle. Tako će posjetitelji moći vidjeti predmete i suvenire koji podsjećaju na ovaj veliki događaj.

Iako je Univerzijada 1987. godine ostavila dubok trag na kulturni, društveni i sportski život grada Zagreba, malo je spomenica koje podsjećaju na te dane. Da to ne bude tako, pobrinuo se autor izložbe Igor Novaković istaknuvši što ga je potaknulo da građane još jednom podsjeti na Univerzijadu. Svi su kao klinci imali igračke koje podsjećaju na Univerzijadu, a ja sam na jednom sajmu naletio na Zagija, kupio sam ga, njegov osmijeh me kupio.

Nakon toga sam počeo guglati sve o njemu, ideja je sve više rasla, sve više sam skupljao predmete, nisam htio da Zagi padne u zaborav. Moj plan nije bila izložba, samo sam želio sačuvati Zagija od zaborava, naglasio je Novaković.

Osim zaštitnog znaka Univerzijade, poznate maskote Zagija koji je za potrebe izložbe i ponovno nacrtan, na izložbi se mogu pronaći i mnogi drugi predmeti, poput starih fotografija, plakata, igračaka i kućnih stvari, dodao je Novaković.

Na poznatu scenu paljenja plamena koji je zapalio košarkaš Dražen Petrović još jednom je podsjetila njegova majka Biserka naglasivši kako je originalni dres koji je Dražen nosio izložen u muzeju. Mama pa zašto se mučiš pa ja taj dres nikada neću obući, govorio mi je Dražen, dodala je Petrović. Fascinantno je kako je upravo taj dres završio u muzeju nakon trideset godina, zaključila je.

Izložba prepuna posjetitelja, razni predmeti i suveniri pokazali su da uspomene na Univerzijadu i zlatne dane gradskog života u mislima građana još uvijek ne blijede.