Tri milijuna Amerikanaca svakog dana nosi napunjeno oružje

Pixabay

Tri milijuna Amerikanaca, većinom mladih muškaraca koji žive na jugu Sjedinjenih Država, svakodnevno nosi napunjeno vatreno oružje, a kao razlog navode osobnu sigurnost, pokazuje studija objavljena u Američkom dnevniku za javno zdravlje (American Journal of Public Health).

Ako se nošenje oružja mjeri na mjesečnoj razini ta brojka doseže devet milijuna, stoji u prvoj studiji o oružanim navikama Amerikanaca provedenoj nakon dvadeset godina.

Sjedinjene Države zemlja su s najvećim brojem pokolja počinjenih u školama, na koncertima i radnom mjestu, ističu autori studije.

“Bilo je važno proučiti to pitanje jer otprilike 90 posto svih ubojstava i agresija bez smrtnih posljedica, u slučaju kada se oružje idenitificira, počini se osobnim oružjem” kaže profesor Ali Rowhani-Rahbar, asistent za epidemiologiju na fakultetu za javno zdravlje Sveučilišta u Washingtonu.

“To je prvi važan korak prema proučavanju posljedica nošenja vatrenog oružja na nacionalnoj razini”, kaže taj voditelj studije.

“Studija daje točnu procjenu takvog ponašanja i donosi prikaz tipova ljudi koji odabiru hodati noseći pištolj”, rekao je Rowhani-Rahbar.

Podaci su prikupljeni 2015. godine, a obuhvatili su 1444 vlasnika oružja što se smatra reprezentativnim uzorkom na nacionalnoj razini.

“U usporedbi s vlasnicima vatrenog oružja koji ga ne nose, oni koji to čine uglavnom su mlađi ljudi, uglavnom muškarci i žive na jugu SAD-a, a odrastali su u kućama gdje je bilo oružja, politički se svrstavaju u konzervativce i posjeduju više od jednog komada oružja”, navode autori.

Studija iz 2015. otkrila je da više od 80 posto vlasnika vatrenog oružja koji ga nose posjeduje dozvolu za nošenje oružja, ali im ta dozvola ne dopušta da ga nose vidno istaknuto.

Dvije trećine ispitanika navode da uvijek nose oružje skriveno, a 10 posto nosi ga istaknuto. (Hina)