Trese se Novalja, vratio se Ivan Dabo, evo što poručuje: „Dosta je bilo, Novalja treba vođu“!!!

Ivan Dabo/Izvor: Nacionalno/D.Prša

Osam godina Ivan Dabo, koji je bio neprikosnoven „vladar Novalje“ nije se isticao u političkim krugovima, samozatajno je promatrao političko gospodarska zbivanja, i sada je, prvi put nakon što je 2013. izgubio na izborima, javno obznanio da se vraća, i da želi Novalju, njene građane vratiti na ono mjesto koje zaslužuju. U razgovoru za Nacionalno.hr naglasio je da Novalja treba vođu a ne bez idejnu osobu s kojom je Novalja jako puno izgubila.

Odmak od osam godina govori za sebe, držim da sam se određeno vrijeme odmaknuo od „brijega da bolje vidim“, bio je Dabin uvod u naš razgovor.

„Meni je ovaj period pomogao u tome da krenemo sa novim idejama. Dugo sam se vremena opirao da bilo što komentiram kad je u pitanju politika, pogotovo kad je u pitanju grad Novalja i to iz razloga da nakon 20 godina mog aktivnog djelovanja komentari bi bili što treba, kako treba, pa što mu nije bilo malo, ukazivati, stoga sam zaista dvije tri godine sve to nezainteresirano promatrao, ali ipak teško je od tog apstinirati“, govori nam Dabo.

Kaže da je shvatio da i sama stranka (HDZ o.p.a), rad u stranci, a i ovaj odmak od gradonačelnika uravnotežio ga je od svega skupa i to je kao tako i prihvatio.

„Ovaj period odmaka, iskoristio sam za sebe, za realizaciju svojih vlastitih potencijala što je bilo zanemareno, jer sam bio 100 % predan gradu, tako da sam zadnje tri, četiri godine prije umirovljenja bio savjetnik jedne uprave, tvrtke.

Treba iskreno reći da je u periodu od 2013. godine do 2020., „pukla kičma“ jednog prosperiteta grada Novalje, ono što smo od 1990.-te do 2020.-te stalno se uspinjali na bolje i bili prepoznatljivi, ne samo na našem otoku, županiji nego i Hrvatskoj, prednjačili smo u nekim progresivnim stvarima, uveli jedan vid biznisa u politiku i sl., i to je period velikih stvari koje su se događale za samu Novalju i jedinicu lokalne samouprave. Ljudi su ti koji su dobro prepoznali sve efekte koji su u to vrijeme bili polučeni“, kazao je Dabo.

Kad su me pitali što se to dogodio u Novalji, poslužio sam se sa definicijom francuskog državnika Charlesa de Gauella:

„Očito su se Francuzi odreki svojih nacionanih interesa kad me nisu izabrali za predsjednika“, i ja sam to preveo na novaljske prilike jer očito se pučanstvo Novalje odreko prosperiteta, napretka i očito je, jednog dinamičnog stupnja razvoja.

Ovo danas pokazuje da osim ne imanja vizija, ulaganja krupnih i silnih kapitala u proteklom periodu veliki je problem taj što određena osoba na čelu grada (aktuani gradonačelnika Ante Dabo op.a.) nije bio miljenik i nije bio dobro povezan sa središnjom državnom vlasti tako da potpora države, koja je u mojem periodu bila neupitna, evidentna i jako velika, nije se realizirala pa je Novalja pretrpjela kroz komunikaciju sa središnjom državnom vlasti jako puno, a sve to proizilazi od same osobe sadašnjeg gradonačelnika Ante Dabe.

Vidite, nema on manire jednog vođe, čovjeka vizionara, čovjeka koji želi upravljati procesima progresa i sl., nametnula se jedna uravnilovka, da bi nam bilo zadovoljno da budemo u razini sa Kolanom, Povljanom, Pagom. Da budemo jasni, ja njih ne omalovažavam, ali za jednu Novalju koja je bila motor razvoja, svesti se na društvo, otprilike tih jedinica lokalne samouprave je premalo.

Novalja je grabila svjetlosnim miljama nekada a danas je to sve usporeno i to je odraz jednog nesnalaženja, ali i jake osobnosti vođe Ante Dabe koji bi trebao sve to poticati.

Ja sam prije dva tri mjeseca među prvima u Hrvatskoj zadobio potporu stranke, GO HDZ je još krajem rujna jednoglasno dinio odluku da se mene nominira za kandidata ispred HDZ-a za gradonačelnika Novalje.

Da, javno to prvi put obznanjujem, jer se u međuvremenu dogodilo i to, ne mojom silnom željom.., da sam ponovno izabran nakon osam godina za predsjednika GO HDZ-a i to su isključivo želje moje stranke što sam rado prihvatio, tako da se građanima Novalje i članovima stranke želim se odužiti, jer ako je praktički stranka 1991. godine stvorila mene, moju osobnost, omogućila mi da se afirmiram i pokažem što mogu napraviti, a u čemu sam i uspio, ovo je sada moj jedan dug prema mojoj stranci i prema građanima Novalje, da i u trenutcima kad i ne ide, ponovno se stavim na čelo jedne takve inicijative, jer znam što treba i kako treba sprovesti.

Sa istim zanosom, sa istim elanom kao 90-tih godina kad sam stvarao i ustrojavao stranku, općinu i grad, imam isti entuzijazam, istu strast za time, no to ne govori da ja ne mogu bez toga, ali ipak mislim da je smisao mog života moja porodica, te oživotvorenje i kvalitetno djelovanje grada Novalje.

O političkim planovima, predstojećim lokanim izborima, mogućoj konkurenciji u borbi za mjesto gradonačenika, Ličko senjskom HDZ-u, i nicanju nekih samohvalnih novih stranaka donostimo u nastavku ovih dana ….
Dražen Prša