Traže se nasljednici MIG-ova – Krstičević sa švedskim kolegom

Hrvatska će prilikom odabira borbene eskadrile koja će zamijeniti islužene ruske MiG-ove 21 voditi računa ne samo o karakteristikama i sposobnostima zrakoplova već i o strateškom partnerstvu, cijeni te poslovno-gospodarskoj suradnji, izjavio je ministar obrane Damir Krstičević nakon razgovora sa švedskim kolegom Peterom Hultqvistom.

Ministarstvo obrane (MORH) u srpnju je uručilo zahtjev za ponudom za višenamjenski borbeni avion u pet država – Grčku, Izrael, Južnu Koreju, Švedsku i SAD. Grčka, Izrael i SAD Hrvatskoj nude zrakoplove F-16, Koreja zrakoplov FA-50, a Švedska Gripen JAS-39.

Ono što ćemo mi razmatrati, osim karakteristika i sposobnosti aviona su i drugi parametri koji su također ključni i bitni, to je strateško partnerstvo jer želimo raditi s državom. Druga bitna stvar je cijena i treći važan elemenat je poslovno-gospodarska suradnja, kazao je Krstičević novinarima.

Naša zadaća je da kada sklapamo ugovor o nabavci zrakoplova osiguramo da taj ugovor bude podloga za jačanje gospodarske suradnje i da ključni element bude partner koji će investirati u hrvatsko gospodarstvo, pojasnio je Krstičević.

Hulqvist je kazao da Švedska ima vrlo dobre borbene zrakoplove iznimnih sposobnosti te da se radi o novoj generaciji borbenih zrakoplova. Pozvao sam ministra Krstičevića da posjeti Švedsku i vidi što radimo u našim obrambenim snagama, s kojim sposobnostima raspolažemo, kazao je Hulqvist i podsjetio da su Češka i Mađarska svoja ratna zrakoplovstva opremila upravo švedskim zrakoplovima.

Švedskog ministra primila je i predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Kolinda Grabar-Kitarović te premijer Andrej Plenković.

U utorak u Zagreb stiže Avigdor Lieberman, ministar obrane Izraela koji Hrvatskoj nudi dorađenu verziju američkog zrakoplova F-16 Barak. To je prvi posjet nekog izraelskog ministra obrane Hrvatskoj.