Traže se konzultanti za INA-u, HNS želi prodaju 19,84 %?

Vlada će u idućih nekoliko tjedana pokrenuti proces odabira konzultanta koji će državi pomoći oko procjene vrijednosti Ine, ali i pri odabiru strateškog partnera za tu kompaniju, kazao je u srijedu ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić.

U emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” Ćorić je podsjetio da je Vlada u rujnu donijela odluku da će se ići u proces odabira konzultanta koji bi, s jedne strane, trebao pomoći u procjeni vrijednosti Ine, a s druge strane detektirati potencijalnog strateškog partnera za tu naftnu kompaniju.

“U tom će kontekstu poziv potencijalnim konzultantskim kućama ići u sljedećih nekoliko tjedana. Nakon toga slijedi odabir partnera, odnosno konzultanta koji bi u narednom razdoblju asistirao Vladi u tom složenom zadatku”, kazao je Ćorić.

Na pitanje kakav je plan, s obzirom da su se pojavili neki investitori koji bi otkupili dionice Ine u vlasništvu MOL-a, Ćorić je kazao kako ga taj interes veseli, jer se na taj način pokazuje da je Ina iz perspektive budućeg razvoja i djelovanja zanimljiva kompanija.

“Cilj Vlade je očuvati Inu kao vertikalno integriranu kompaniju, koja će prije svega ulagati u u istraživanje, rafinerijski biznis. Obzirom na neke projekcije energetske budućnosti Europe, odnosno svijeta, mislimo da su da su to neki segmenti koji imaju budućnost, ali moraju biti znatno unaprijeđeni. Posljednjih godina Inine zalihe nafte i plina opadaju i postoji, barem iz naše perspektive, potencijal za njihovo povećavanje”, rekao je Ćorić.

Dodao je da se u idućem razdoblju mora maksimalno iskoristiti potencijal Ine, ali i pronaći novi smjerovi za tu energetsku kompaniju.

Večernji list u srijedu piše kako je Vlada odustala od toga da sama otkupi MOL-ove dionica Ine te da se sada traži novi partner koji bi ih otkupio.

Pritom navodi da u HNS-u, partneru u koalicijskoj Vladi, razmatraju mogućnost da Vlada u Ini zadrži tek 25 posto dionica, a preostalih 19,84 posto proda jer, s obzirom da država nema kontrolni paket u Ini, sasvim je svejedno ima li 25 ili 44,84 posto dionica.

HNS-ov bi uvjet, navodi VL, bio da se pronađe partner koji će ulagati u rafinerije, te istraživanje nafte i plina.

S druge strane, navodi se u tekstu VL-a, HDZ-ov dio Vlade skloniji je tome da u u prvoj fazi nema govora o prodaji državnog udjela u Ini, te da će sve ono što će se kasnije događati ovisiti o političkoj odluci.