Tramišak: Najviše projekata ugovoreno u Osječkoj i Vukovarskoj županiji

Plenković u Našicama otvorio radove na rekonstrukciji Trga dr. Franje Tuđmana

Ministrica regionalnog razvoja i EU fondova Nataša Tramišak izjavila je u ponedjeljak kako je od dosad ugovorenih 16,5 milijardi kuna u projektu Slavonija, najviše ugovoreno i isplaćeno u Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Na sjednici Vladina Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, Tramišak je kazala kako su u Osječko-baranjskoj županiji do sada ugovoreni projekti vrijedni više od pet milijardi kuna, a dosad je isplaćeno 2,7 milijardi, dok je u u Vukovarsko-srijesmkoj županiji ugovoreno 2,8 milijardi kuna, a isplaćeno 1,6 milijardi kuna.

U svih pet županija provode se i zajednički projekti, putem pogranične suradnje, vrijedni više od četiri milijarde kuna, rekla je Tramišak.

Napomenula je kako je u sklopu priprema za novo programsko razdoblje EU 2021-2027 Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova osiguralo tehničku pomoć Svjetske banke za izradu teritorijalne strategije za projekt “Slavonija, Baranja i Srijem”.

Nakon brojnih sastanaka definirane su ključne strateške grane gospodarstva, ulaganje u informacijsko-komunikacijske tehnologije, prehrambeno-prerađivačke industrije, drvno-prerađivačke industrije i daljnji razvoj kontinentalnog turizma, dodala je.

Podsjetila je kako je u Razvojnom sporazum za Slavoniju, Baranju i Srijem, potpisanom 2018., u svih pet slavonskih županija bilo ugovoreno 13 projekata, vrijednih 681 milijun kuna, a današnjim potpisivanjem dodatka 2., strateški projekti u tome sporazumu povećat će se na više od 11 milijardi kuna.

Kako je najavljeno, neki od strateških projekata u tome dodatku sporazuma su projekt izgradnje i opremanja novog osječkog Kliničkog bolničkog centra, vrijedan dvije milijarde kuna, izgradnja Gospodarsko centra u Osijeku, u vrijednosti od 354 milijuna kuna te rekonstrukcija i proširenje osječke Zračne luke, vrijedna 395 milijuna kuna.