Tradicijska priredbi “Konji bjelci” u Babinoj Gredi

foto HINA

Priredba tradicijske kulture, 38. Konji bijelci, održana je u nedjelju u Babinoj Gredi, brojni natjecatelji okušali su se u vještinama rada s konjima, najboljima su uručene nagrade i priznanja, a ukupni pobjednik je Krešimir Petričević.

U ime predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, koja je visoka pokroviteljica manifestacije, priredbu je otvorio vukovarsko-srijemski župan Božo Galić, istaknuvši  važnost očuvanja hrvatske tradicijske baštine po kojoj je upravo poznata Babina Greda, na županjskom području. Ocijenio je i da vukovarsko-srijemskoj Županiji dolaze bolja vremena.

Načelnik općine Babina Greda Josip Krnić kazao je kako nije istina da Hrvatska i Vukovarsko-srijemska županija ne mogu bolje. “Moramo svi zajedno unijeti u sebe optimizam, kako mi političari, tako i novinari i vi građani”, poručio je načelnik Krnić.

Na mjesnom hipodromom prodefilirale su 24 svečano ukrašene konjske zaprege, a naljepšom je proglašena svatovska zaprega Franje Gregorovića iz Babine Grede.

Održana su i tradicionalna natjecanja u nekoliko vještina, koje su nekad bile uobičajeni i svakodnevni poslovi, poput sklapanja kola, uprezanja konja, vezanja konjskih repova, vožnje kola na paliji i tekličkom jahanju. Ukupni pobjednik natjecanja je Krešimir Petričević iz Babine Grede.

Organizator priredbe ‘Konji bjelci’ je Konjogojska udruga Babina Greda, koja djeluje od 1942. godine.

Priredba ‘Konji bijelci’ dio je manifestacije ‘Nema sela nad Babine Grede’, u sklopu koje se još održava glazbena priredba Bećarfest i Dani kulena, sira i vina. (H)