Tovarnik: Najteža bundeva ima 420 kilograma

Najtežu bundevu na 13. Tovarničkom jesenskom festivalu, koji se u petak i subotu održava u vukovarsko- srijemskom pograničnom mjestu Tovarniku, uzgojio je Zvonimir Tišner iz vojvođanskog mjesta Nova Subocka.

Bundeva je teška 420 kilograma, a u njezin uzgoj, tijekom tri mjeseca, Zvonimir Tišner utrošio je desetak prostornih metara vode i velike količine prirodnog gnojiva.

“Već godinama pokušavam uzgojiti ovakvu bundevu i tek sad sam uspio. Nije to lak posao. Morate svakodnevno bdjeti nad sadnicama i opskrbljivati ih dovoljnim količinama gnojiva i vode”, rekao je Tišner.

Po njegovim riječima, divovskim je tikvama dnevno potrebno i nekoliko stotina litara vode, ovisno koliko je godina sušna.

Drugo mjesto pripalo je proizvođačima Ivanu Udovičiću iz Beravaca i Đorđu Vukadinoviću iz Jarka (Vojvodina) čije su bundeve težile 340 kilograma, dok je treći bio Krunoslav Peić iz Lovasa s bundevom teškom 280 kilograma.

Predsjednik Organizacijskog odbora Tovarničkog jesenskog festivala Marinko Beljo rekao je da festival raste iz godine u godinu pa je ovogodišnji najposjećeniji do sada – štandove s jesenskim poljoprivrednim plodovima i prerađevinama obišlo je više tisuća posjetitelja koji su sa zanimanjem pratili cijeli program posebice izbor za najtežu bundevu.

“Festival je počeo s ciljem promoviranja uzgoja zdrave hrane – bundeva i tikvica – koje se u Slavoniji i Srijemu tradicionalno uzgajaju”, rekao je Beljo te dodao kako na ovogodišnjem festivalu izlaže više od stotinu izlagača koji su “na štandove iznijeli plodove svoga mukotrpnog rada”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here