Topusko: Braniteljske zadruge sve zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda

Topusko: Održana Konvencija zadruga hrvatskih branitelja

Čak 267 braniteljski zadruga i OPG-ova s oko 4.600 zaposlenih branitelja i članova njihovih obitelji sve su zapaženiji proizvođači poljoprivrednih proizvoda i opskrbljivači tržišta, rečeno je u petak u Topuskom na Konvenciji zadruga hrvatskih branitelja.

Na skupu koji je organiziralo Ministarstvo hrvatskih branitelja zadrugari su informirani o novostima u zadružnom poduzetništvu te drugim temama od značaja za njihovo poslovanje. Posebno je bilo riječi o ostvarivanju potpora raznih institucija, primjeni zakonskih odredbi koje se tiču zadruga te aktivnosti Ministarstva u koje se zadruge mogu uključiti. Svoj doprinos radu konvencije, koja se održava svake druge godine, dali su i ministri branitelja Tomo Medved te gospodarstva Darko Horvat, kao i predstavnici drugih ministarstava i državnih institucija.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u Topuskom je pozvao i druge branitelje koji imaju mogućnosti da se organiziraju i udruže u projekt zadruga. “Analizirali smo čitav spektar dosadašnjih mjera koje smo proveli i korištenja fondova EU, te suradnju naših gospodarskih subjekata. Poglavito ovdje želim izdvoji našu suradnju koju smo prije dvije godine počeli s Podravkom, gdje smo naše braniteljske zadruge usmjerili da svoje proizvode plasiraju  u Podravku i s ponosom mogu istaknuti da smo u ove dvije godine imali više od 20 milijuna kuna prometa prema Podravci. Samo u 2019. godini branitelji su tvornici isporučili čak 11,5 tisuća tona poljoprivrednih proizvoda”, rekao je Medved.

Medved: Ove godine još ambiciozniji

Ove će se godine, kaže, još ambicioznije pristupiti tom programu.

“Isto tako analizirali smo normativne akte koji tretiraju ovu tematiku, kako bi pronašli modele za još učinkovitije i uspješnije poslovanje naših braniteljskih zadruga. Sve to radimo u suradnji s našim županijama, gradovima i općinama, s udrugama iz Domovinskog rata te svim resorima u Vladi. Ministarstvo branitelja kroz svoj program potiče i stimulira osnivanje zadruga, a bilo je riječi i o drugim programima na koje se zadruge kao gospodarski subjekti mogu javljati, ovisno o konkretnoj djelatnosti kojom se bave – paleta djelatnosti je vrlo široka, od ribarstva do poljoprivredne proizvodnje”, istaknuo je ministar branitelja.

Sisačko-moslavački župan Ivo Žinić izrazio je zadovoljstvo što se konvencija ove godine održava u Topuskom, odnosno Sisačko-moslavačkoj županiji, gdje također djeluje desetak braniteljskih zadruga, koje su koristile poticajna sredstva za osnivanje, ali i druge  programe koji su bili na raspolaganju za proširenje proizvodnje.

Kako bi olakšali plasman proizvoda i ova je županija poticajnim mjerama pomagala braniteljima. Tako su i u županijskom prodajnom lancu Kupujmo lokalno, zastupljeni i proizvodi braniteljskih zadruga, a time se ujedno podupire zaposlenost branitelja, što je doprinos opstanku stanovnika na ruralnom području, rekao je Žinić.

Prije početka konvencije, izaslanstvo Ministarstva hrvatskih branitelja, Sisačko-moslavačke županije i općine Topusko položilo je vijenac i zapalilo svijeće uz spomenik svim poginulim hrvatskim braniteljima i drugim žrtvama Domovinskog rata.