Toplinski udar: Na samo pola stupnja smo od obaranja povijesnog rekorda

Kao što smo i najavili, ovo će biti povijesni toplinski val, što zbog svoje jačine što zbog svoje dugotrajnosti. Rekordi već pljušte sa svih strana.

Jučer je u splitskoj zračnoj luci temperatura dosegnula 42.3 stupnja i srušila rekord iz 2015. godine., čime nas svega pola stupnja dijeli od najviše temperature ikad izmjerene na našim prostorima, 42,8.

Koliko je vrućina ekstremna, najbolje pokazuje činjenica da je Meteoalarm, sustav koji upozorava na opasne vremenske prilike, na najvišem stupnju u cijeloj zemlji, što znači da toplinski val može ugroziti zdravlje svih nas.

Danas će prevladavati sunčano te vruće i vrlo vruće vrijeme. Kako javlja DHMZ, u poslijepodnevnim satima, ponajprije u gorju, postoji vrlo mala mogućnost za lokalne nestabilnosti uz poneki pljusak i grmljavinu, koji bi mogli osvježiti te dijelove zemlje.

Vjetar uglavnom slab, na Jadranu ujutro mjestimice umjeren burin, potom jugozapadnjak i sjeverozapadnjak.

Najviša dnevna temperatura uglavnom između 34 i 39 °C, lokalno u unutrašnjosti Dalmacije i malo viša od 40 °C.

Toplinski val dosegao je svoj vrhunac, a Meteoalarm je za danas izdao crveno upozorenje za cijelu zemlju, osim predjela velebitskog kanala, gdje je izdano žuto upozirenje zbog jake i pojačane bure.

Sinoć je u Sloveniji došlo do oluje koja je donijela i materijalnu štetu, a tijekom noći je donijela osvježenje i dijelovima Hrvatske.

Tako je snažan vjetar uz mjestimične pljuskove pogodio Zagreb, ali i područje Varaždina, Karlovca, Čakovca, Koprivnice i Bjelovara.

Zasada nema podtaka o materijalnoj šteti u Hrvatskoj.