Tomo Medved: “HDZ je danas točno tamo gdje ga je ostavio Franjo Tuđman”

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u Točki na tjedan odmah nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio svoj program Odvažno za Hrvatsku za unutastranačke izbore, gdje je naglasio da je uvjeren u pobjedu Andreja Plenkovića.

“Uvjeren sam u pobjedu Andreja Plenkovića i cijelog tima pod programom ‘Odvažno za Hrvatsku’, s jasnim smjernicama. Nijedno područje nije zanemareno. Usmjereni smo na konkretne mjere i programe”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Naglasio je da njegova suradnja s premijerom nikad nije bila upitna, uvijek je bila bliska te da ga iznenađuju komentari koji to dovode u pitanje.

“Bio sam u Vladi Tihomira Oreškovića pozvan za ministra branitelja. Nakon pada Vlade mandatar Andrej Plenković me pozvao i dao mi povjerenje da nastavim taj mandat. Od prvog trentuka smo izuzetno kvalitetno surađivali. I kao član Vlade i kao član stranke želim podcrtati sve mjere i programe koje smo osmišljavali u Ministarstvu branitelja, a za sve te programe i mjere imali smo punu potporu premijera. Suradnja je iznimno bliska pa me iznenađuju i ne znam odakle dolaze insinuacije da nisam bio dio njegovog užeg tima. Od prvog trenutka naša suradnja je bliska, u svakodnevnom smo kontaktu”, rekao je Medved te rekao da je za njegova mandata ispunjena većina zahtjeva branitelja:

“Ispunili smo većinu zahtjeva. Uvijek postoji još čitav niz programa koje moramo provesti. Sustavno smo pristupili tematici. Donijeli smo zakon koji je u najvećoj mjeri ispravio nepravde, Zakon o nestalim osobama, postigli smo rezultate oko pronalaska nestalih osoba. Preko 500 milijuna kuna smo povukli iz europskih fondova. Spašavamo arhivsku građu iz Domovinskog rata kako bi je digitalizirali. Stambeno zbrinjavamo, preko 3.000 stradalnika Domovinskog rata smo zbrinuli u mandatu. Nijedna mjera se ne bi provela bez suradnje s drugim resorima.”

S kritikama suparnika Medved se ne slaže i kaže da je HDZ upravo ondje gdje ga je ostavio Franjo Tuđman te da slijedi njegov put.

“Ni ja nisam zadovoljan dok se i posljednji počinitelj za teške ratne zločine ne procesuiraju, ali to možemo raditi institucionalno. HDZ je danas pozicioniran točno tamo gdje ga je ostavio Franjo Tuđman. Ponosan sam jer sam dio karijere u 90-ima bio bliski suradnik Tuđmana i jako dobro znam kako je vidio HDZ i budućnost Hrvatske, i sve insinuacije su netočne. HDZ je na desnom centru, upravo ondje gdje ga je usmjerio Franjo Tuđman. Što se tiče izjava kandidata, izbjegavam komentirati izjave kolega. Odmah sam jasno komunicirao da svi predstave programe i pravac u kojem vide HDZ, ali budući predsjednik HDZ-a je budući predsjednik Vlade RH. Zato to mora biti snažan HDZ koji će se pripremiti za izbore”, istaknuo je Medved.

Uvjeren je da će, bez obzira na ishod, stranka nakon unutastranačkih izbora 15. ožujka izaći čvršća i spremnija za parlamentarne izbore. Pozvao je članove da izađu u što većem broju, no ne misli da će nakon toga doći do podjela:

“Bez obzira na broj članova koji izađu, izabrani članovi će biti legitimni. I oni koji izgube unutarstranačke izbore, podržavat će stranku jer su članovi HDZ-a. Ne znam zašto oni koji ne pobjede bi bili nezadovoljni i ne bi podržali izabrano vodstvo.”

Hoće li građani osjetiti promjenu ako umjesto Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke bude izabran Miro Kovač, Medved je rekao da ne sumnja u Plenkovićevu pobjedu:

“Podržao sam Andreja Plenkovića jer znam kako pristupa ključnim pitanjima Republike Hrvatske. Njegova odgovornost, sposobnost i odlučnost su usmjerene prema boljitku Hrvatske i zato sam uvjeren da će Plenković biti i ubuduće predsjednik HDZ-a, pa i Vlade. Plenković ima jasnu viziju i za daljnje vođenje Hrvatske, snažno pozicionirane u Europi gdje se njeguju temeljne vrijednosti, nije zanemario nijedan sektor, nijedan resor, svima je pružao potporu… Imamo pravo tražiti sljedeći mandat i odgovornost za vođenje države.”

Ne dovodi u pitanje poziciju HDZ-a unatoč kritikama.

“Mi smo taj dio jasno definirali i potvrdili gdje se nalazi HDZ, a što se tiče potencijalnih koalicijskih partnera, razgovarat ćemo iza parlamentarnih izbora za koje će HDZ imati većinu. Sigurno HDZ ne razmatra opciju mogućnost koalciije sa strankama ljevice, a i velika koalicija je isključena. HDZ je na desnom centru”, naglasio je ministar branitelja.

Govoreći o mogućim koalicijama i spominjući Miroslava Škoru, rekao je:

“Ne možemo dovesti u vezu da bi se izborom drugog kandidata smanjivali ili uvećavali koalicijski potencijali. Plenković svojom širinom i viđenjem HDZ-a tamo gdje ga je ostavio Tuđman, je otvoren i neću kalkulirati za ostale. Osobno ne bih imao ništa protiv ako g. Škoro registrira stranku, natječe se na izborima i osvoji mandate, ali to su samo hipoteze…”

Dodao je još da su okolnosti kad je HDZ ušao u koaliciju s HNS-om bile složene, pogotovo u svjetlu Agrokora, a o daljnjim koalicijama će razgovarati nakon izbora, prenosi N1.

Nacionalno