Povezite se

Vijesti

Tomo Medved: “HDZ je danas točno tamo gdje ga je ostavio Franjo Tuđman”

Objavljeno

-

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved gostovao je u Točki na tjedan odmah nakon što je premijer Andrej Plenković predstavio svoj program Odvažno za Hrvatsku za unutastranačke izbore, gdje je naglasio da je uvjeren u pobjedu Andreja Plenkovića.

“Uvjeren sam u pobjedu Andreja Plenkovića i cijelog tima pod programom ‘Odvažno za Hrvatsku’, s jasnim smjernicama. Nijedno područje nije zanemareno. Usmjereni smo na konkretne mjere i programe”, rekao je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Naglasio je da njegova suradnja s premijerom nikad nije bila upitna, uvijek je bila bliska te da ga iznenađuju komentari koji to dovode u pitanje.

“Bio sam u Vladi Tihomira Oreškovića pozvan za ministra branitelja. Nakon pada Vlade mandatar Andrej Plenković me pozvao i dao mi povjerenje da nastavim taj mandat. Od prvog trentuka smo izuzetno kvalitetno surađivali. I kao član Vlade i kao član stranke želim podcrtati sve mjere i programe koje smo osmišljavali u Ministarstvu branitelja, a za sve te programe i mjere imali smo punu potporu premijera. Suradnja je iznimno bliska pa me iznenađuju i ne znam odakle dolaze insinuacije da nisam bio dio njegovog užeg tima. Od prvog trenutka naša suradnja je bliska, u svakodnevnom smo kontaktu”, rekao je Medved te rekao da je za njegova mandata ispunjena većina zahtjeva branitelja:

“Ispunili smo većinu zahtjeva. Uvijek postoji još čitav niz programa koje moramo provesti. Sustavno smo pristupili tematici. Donijeli smo zakon koji je u najvećoj mjeri ispravio nepravde, Zakon o nestalim osobama, postigli smo rezultate oko pronalaska nestalih osoba. Preko 500 milijuna kuna smo povukli iz europskih fondova. Spašavamo arhivsku građu iz Domovinskog rata kako bi je digitalizirali. Stambeno zbrinjavamo, preko 3.000 stradalnika Domovinskog rata smo zbrinuli u mandatu. Nijedna mjera se ne bi provela bez suradnje s drugim resorima.”

S kritikama suparnika Medved se ne slaže i kaže da je HDZ upravo ondje gdje ga je ostavio Franjo Tuđman te da slijedi njegov put.

“Ni ja nisam zadovoljan dok se i posljednji počinitelj za teške ratne zločine ne procesuiraju, ali to možemo raditi institucionalno. HDZ je danas pozicioniran točno tamo gdje ga je ostavio Franjo Tuđman. Ponosan sam jer sam dio karijere u 90-ima bio bliski suradnik Tuđmana i jako dobro znam kako je vidio HDZ i budućnost Hrvatske, i sve insinuacije su netočne. HDZ je na desnom centru, upravo ondje gdje ga je usmjerio Franjo Tuđman. Što se tiče izjava kandidata, izbjegavam komentirati izjave kolega. Odmah sam jasno komunicirao da svi predstave programe i pravac u kojem vide HDZ, ali budući predsjednik HDZ-a je budući predsjednik Vlade RH. Zato to mora biti snažan HDZ koji će se pripremiti za izbore”, istaknuo je Medved.

Uvjeren je da će, bez obzira na ishod, stranka nakon unutastranačkih izbora 15. ožujka izaći čvršća i spremnija za parlamentarne izbore. Pozvao je članove da izađu u što većem broju, no ne misli da će nakon toga doći do podjela:

“Bez obzira na broj članova koji izađu, izabrani članovi će biti legitimni. I oni koji izgube unutarstranačke izbore, podržavat će stranku jer su članovi HDZ-a. Ne znam zašto oni koji ne pobjede bi bili nezadovoljni i ne bi podržali izabrano vodstvo.”

Hoće li građani osjetiti promjenu ako umjesto Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima za predsjednika stranke bude izabran Miro Kovač, Medved je rekao da ne sumnja u Plenkovićevu pobjedu:

“Podržao sam Andreja Plenkovića jer znam kako pristupa ključnim pitanjima Republike Hrvatske. Njegova odgovornost, sposobnost i odlučnost su usmjerene prema boljitku Hrvatske i zato sam uvjeren da će Plenković biti i ubuduće predsjednik HDZ-a, pa i Vlade. Plenković ima jasnu viziju i za daljnje vođenje Hrvatske, snažno pozicionirane u Europi gdje se njeguju temeljne vrijednosti, nije zanemario nijedan sektor, nijedan resor, svima je pružao potporu… Imamo pravo tražiti sljedeći mandat i odgovornost za vođenje države.”

Ne dovodi u pitanje poziciju HDZ-a unatoč kritikama.

“Mi smo taj dio jasno definirali i potvrdili gdje se nalazi HDZ, a što se tiče potencijalnih koalicijskih partnera, razgovarat ćemo iza parlamentarnih izbora za koje će HDZ imati većinu. Sigurno HDZ ne razmatra opciju mogućnost koalciije sa strankama ljevice, a i velika koalicija je isključena. HDZ je na desnom centru”, naglasio je ministar branitelja.

Govoreći o mogućim koalicijama i spominjući Miroslava Škoru, rekao je:

“Ne možemo dovesti u vezu da bi se izborom drugog kandidata smanjivali ili uvećavali koalicijski potencijali. Plenković svojom širinom i viđenjem HDZ-a tamo gdje ga je ostavio Tuđman, je otvoren i neću kalkulirati za ostale. Osobno ne bih imao ništa protiv ako g. Škoro registrira stranku, natječe se na izborima i osvoji mandate, ali to su samo hipoteze…”

Dodao je još da su okolnosti kad je HDZ ušao u koaliciju s HNS-om bile složene, pogotovo u svjetlu Agrokora, a o daljnjim koalicijama će razgovarati nakon izbora, prenosi N1.

Nacionalno

Vijesti

Lijepo, nesebično i pohvalno: HVIDR-a za svoj Zagreb

Published

on

Dodao

Članovi HVIDR-e Novi Zagreb (NZI-NZZ) i HVIDR-e Dubrava aktivno su se uključili u akciju “HVIDR-a za svoj Zagreb” i ponovno po tko zna koji put dokazali da se na njih može računati u teškim situacijama.

Članovi HVIDR-e Novi Zagreb su dugogodišnji članovi Civilne zaštite te pomažu pri sanaciji grada Zagreba pogođenog potresom, a sudjelovali su i u podjeli zaštitne opreme za borbu protiv koronavirusa na području Zagreba, dok se HVIDR-a Dubrava organizirala u Civilnu zaštitu za područje Gornje Dubrave, Nove bolnice i Markuševca te pogođenih mjesta područja tijekom potresa.

-Pozdravljamo hrabrost i akciju naših HVIDR-i koje provode uz mjere opreza te pozdravljamo djelotvornost uz potporu u našim granicama. Zahvaljujemo medicinskom osoblju, Nacionalnom stožeru, policiji, Civilnoj zaštiti i svim radnicima koji odlaze svakodnevno na posao kako bi Hrvatska i dalje funkcionirala, stoji u objavi koju potpisuje Ante Tandara, predsjednik Zajednice udruga i članova HVIDR-a grada Zagreba.

Ucitavanje vijesti

Svijet

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu premašio 900 tisuća

Published

on

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu raste iz minute u minutu i dosegao je 911.308, dok je broj umrlih skočio na 45.497, prema podacima američkog sveučilišta Johns Hopkins u srijedu navečer.

Zaraza koronavirusom diljem svijeta ne jenjava, s time da se epicentar zaraze iz istočne Azije proteklih tjedana preselio u Europu i Sjevernu Ameriku. Sveučilište Johns Hopkins također je na svojim stranicama objavilo da je broj službeno potvrđenih oporavljenih osoba od Covida-19 dosegnuo brojku od 191.673.

Dok je najveći broj zaraženih trenutačno u Sjedinjenim Državama, više od 200 tisuća, najveći broj umrlih zabilježen je u Italiji. U toj je zemlji dosad zabilježeno 110.574 slučajeva zaraze, dok je umrlo 13.155 ljudi. Talijanske zdravstvene vlasti vjeruju da je zaraza u Italiji na svome vrhuncu, no Talijani diljem zemlje sve teže podnose karantenu, koja bi trebala trajati do Uskršnjeg ponedjeljka, 13. travnja. Prvi slučaj Covida-19 u Italiji je zabilježen 31. siječnja, prije 59 dana.

Druga je europska zemlja koja prati Italiju u stopu po broju zaraženih, ali i broju smrti, Španjolska. Dosad je zabilježeno 102.136 zaraženih, a umrlo je 9053 oboljelih. Tamo je prvi zaraženi otkriven 1. veljače, jedan dan poslije Italije. Na glavnom madridskom trgu Puerta del Sol zastave su spuštene na pola koplja, a svaki dan u podne održava se minuta šutnje u spomen na sve preminule, premda je to mjesto već danima pusto. 

Treća najpogođenija europska zemlja je Njemačka sa 76.544 zaraženih, potom je slijedi Francuska s 52.870, a onda Velika Britanija s 29.842. Od ovih zemalja najveću smrtnost bilježi Francuska s 3532 slučajeva umrlih, dok je u Njemačkoj taj broj još uvijek pod kontrolom i iznosi 858, kojemu se brojkom od 828 umrlih približila brojčano puno manja Belgija. 

Njemačka do kraja uskrsnih praznika, odnosno do 19. travnja, produljuje mjere ograničenog kretanja u svrhu sprječavanja širenja koronavirusa, priopćeno je u srijedu nakon video konferencije kancelarke Angele Merkel s premijerima saveznih pokrajina. Građanima je upućeno upozorenje da se suzdrže od putovanja po Njemačkoj i u inozemstvo. To uključuje i posjete rodbini.

S petsto umrlih u jednom danu, što je najveći broj od izbijanja epidemije i nakon smrti 13-godišnjaka, pandemija koronavirusa dramatično se ubrzava u Velikoj Britaniji dok se čuju kritike zbog nedostatka testova za liječničko osoblje koje radi do iznemoglosti. Koronavirusom su se zarazili premijer Boris Johnson, koji je trenutačno u karanteni, ministar zdravstva Matt Hancock i princ Charles.

Iako je ukupan broj zaraženih slučajeva u SAD-u premašio 200 tisuća, Thomas Inglesby, direktor Johns Hopkins Centra za sigurnost zdravlja upozorio je u nedjelju da je zaraza koronavirusom u Sjedinjenim Državama tek na svome početku. 

New York, financijska prijestolnica države, najpogođeniji je američki grad. Počeo je postavljati poljske bolnice kako bi povećao kapacitete uoči vrhunca epidemije. Prvi slučaj je zabilježio 1. ožujka, a ubrzo je postao epidemije u SAD-u. 

Ucitavanje vijesti

Vijesti

MUP: Od sutra privremeno zatvaranje 20 pograničnih prijelaza s BiH

Published

on

S ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom, Hrvatska i Bosna i Hercegovina dogovorile su se da od četvrtka u 7 sati privremeno zatvaraju 20 graničnih prijelaza za pogranični promet, izvijestilo je u srijedu Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Za pogranični promet zatvaraju se pogranični prijelazi Svilaj, Gejkovac, Pašin Potok, Bogovolja,
Kordunski Ljeskovac, Lička Kaldrma, Bili Brig, Aržano Pazar, Dvorine, Cera, Jovića Most, Sebišina, Slivno, Podprolog, Unka, Vukov Klanac, Imotica, Slano, Hrvatska Dubica i Gabela Polje.

Ucitavanje vijesti

Najčitanije