Tomislav Saucha stigao u Remetinec na izdržavanje trogodišnje kazne

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Tomislav Saucha, nekadašnji predstojnik ureda premijera za mandata Zorana Milanovića, osuđen zbog lažiranja putnih naloga stigao je u zatvor u Remetinec na izdržavanje trogodišnje zatvorske kazne, doznaje N1.

Kako je ranije doznao N1Saucha se odrekao prava na žalbu na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je pozvan da 24. listopada dođe u Zatvor u Zagrebu.

Saucha time počinje izdržavati tri godine zatvora na koje je osuđen u aferi dnevnice. U istražnom zatvoru proveo je manje od mjesec dana te će mu to vrijeme biti uračunato u kaznu. Nakon što izdrži polovinu kazne moći će tražiti uvjetni otpust.

Po dolasku u Remetinec Saucha će nekoliko tjedana provesti u centru za dijagnostiku, a nakon psihosocijalne procjene bit će upućen u neku od kaznionica, najvjerojatnije poluotvorenog tipa.

Zabrana obavljanja službene dužnosti

U ožujku ove godine Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Saucha osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.

Najviši sud je tada odbio žalbe Sauche, Zeljko i državnog odvjetništva te je u cijelosti potvrdio pesudu zagrebačkog Županijskog suda donesenu krajem 2020.

Uz zatvorsku kaznu Saucha i Zeljko su osuđeni i na zabranu obavljanja službene dužnosti, a državi moraju vratiti gotovo milijun izvučenih kuna.

Sudsko vijeće je kao otegotne okolnosti istaknulo dugotrajnost kršenja zakona, a posebno Sauchinu visoku poziciju, kao i ”besramno korištenje pozicije Sandre Zeljko koja je sjedila pred vratima čak trojice premijera”. Saucha i Zeljko od početka su tvrdili da nisu krivi.

Istraga je isprva pokrenuta samo protiv Sauche, tadašnjeg SDP-ova saborskog zastupnika, a naknadno je proširena i na Zeljko, koja je na početku opisivana kao krunska svjedokinja.

Nakon izlaska iz istražnog zatvora u veljači 2017. Saucha je napustio SDP i u bivšem sazivu Saboru kao član kluba zastupnika HNS-a podržavao vladajuću većinu.