Tomislav Saucha 24. listopada odlazi u zatvor. Mora odslužiti kaznu od 3 godine

Izvor: D.Prša/Nacionalno

Prošlo je gotovo deset godina od kada se počeo izvlačiti novac preko lažnih putnih naloga, a odgovorni tek sada idu u zatvor.

Bivši predstojnik Ureda premijera u mandatu Zorana Milanovića, Tomislav Saucha mora se 24. listopada ove godine javiti na izdržavanje kazne.

N1 doznaje da se Saucha odrekao prava na žalbu na rješenje Županijskog suda u Zagrebu kojim je pozvan da 24. listopada dođe u Zatvor u Zagrebu.

“Moj klijent je danas primio rješenje suda, te će se 24. listopada javiti u Centar za dijagnostiku Zatvora u Zagrebu”, potvrdio nam je Sauchin odvjetnik Darko Maržić.

Pravomoćna presuda

Tako bi Saucha trebao početi izdržavati tri godine zatvora na koje je osuđen u aferi dnevnice. U istražnom zatvoru proveo je manje od mjesec dana, te će mu to vrijeme biti uračunato u kaznu. Nakon što izdrži polovinu kazne moći će tražiti uvjetni otpust.

Vrhovni sud RH potvrdio je početkom ove godine presudu Sauchi i Sandri Zeljko, nekadašnjoj tajnici u Vladi koja je zajedno s njim proglašena krivom za izvlačenje novca iz državnog proračuna preko lažnih dnevnica. Ona je osuđena na četiri i pol godine zatvora.

Lažne dnevnice

Za sud od početka nije bilo sporno da su se na osnovu putnih naloga isplaćivale dnevnice, iako putovanja nisu realizirana. Bilo ih je ukupno 190. Ključno je pitanje bilo je li Sandra Zeljko djelovala sama, s obzirom na to da je lažirala putne naloge i nakon što je Saucha otišao iz Vlade. Utvrđeno je da je ona preuzimala sve devizne dnevnice nakon što je postala tajnica premijera.

Iako nije utvrđeno da je Zeljko krivotvorila potpise Nevena Zelića i Davora Božinovića, sud je zaključio da je samo ona imala interes uzimati te dnevnice, pa je zato proglašena krivom. Osim toga, znala je da ju za isplate nitko ništa neće dodatno pitati. U njezinom stanu nađeni su obrasci za dnevnice čime je, prema pravomoćnoj presudi, pokušala prikriti visinu iznosa koji je nezakonito isplaćen. “Sa svojom plaćom nije si mogla priuštiti sve kredite, ovrhe i ostale troškove koje je imala u privatnom životu”, navedeno je u presudi.

Međusobne optužbe

Sandra Zeljko tvrdila je da je sve putne naloge doista izradila i dala akontacije dnevnica Sauchi. No, taj dio njezine obrane srušen je dokazom pronađenim u njezinom stanu – plavoj koverti s imenom savjetnika Goldsteina i iznosom dnevnice koji mu je isplaćen.

Ključan dokaz protiv Sauche, koji je cijelo vrijeme negirao krivnju, bili u nalazi grafoloških vještačenja. Vještaci su, naime, utvrdili da je upravo Saucha vrlo vjerojatno skriptor potpisa na spornim putnim nalozima.

Tek kada je Milanovićeva vlada bila na odlasku, a dvojica savjetnika su trebala na put, iz Ureda za opće poslove Vlade i Sabora (UZOP) Sauchu su pitali mora li se to službeno putovanje obaviti. Saucha je šefu UZOP-a rekao da posebni savjetnici i dalje putuju, što je dokaz da je sve znao o službenim putovanjima. Bio je upoznat i sa svim troškovima Ureda premijera, pa je znao o čemu se radi.

Zlouporaba u vrhu vlasti

“Do ove zlouporabe u vrhu državne vlasti ne bi došlo da nije bilo propusta u radu Ureda za opće poslove Vlade i Sabora. I kada je revizija ukazala na to, UZOP nije odmah reagirao. Reagiralo se tek zahvaljujući medijima koji su pisali o nalazu revizije i spornim putnim nalozima. Ovakvo je ponašanje poljuljalo povjerenje građana u vlast. Otegotnim smo ocijenili dugotrajnost kršenja zakona, a posebno i Sauchinu visoku poziciju. Sandra Zeljko također je besramno iskoristila svoju poziciju, sjedeći pred vratima čak trojice premijera”, navedeno je u obrazloženju presude.

Prema optužnici, Saucha je zlorabio svoju funkciju predstojnika od studenoga 2013. do siječnja 2016. godine. S te pozicije bio je ovlašten nalagati izdavanje i odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo, kao i odobravati sve isplate u vezi tih službenih putovanja.

Izvučen golem novac

USKOK je utvrdio kako je tražio od Sandre Zeljko da napravi putne naloge za posebne savjetnike predsjednika Vlade Republike Hrvatske i zaposlenike Ureda predsjednika Vlade, te inzistirao da se akontacije dnevnica isplaćuju iz državnog proračuna u gotovini. Izvučeno je ukupno oko 900 tisuća kuna.

Osim preko lažnih putnih naloga Saucha je omogućio Sandri Zeljko da do novca iz proračuna nezakonito dođe i isplatom za prekovremeni rad na što, međutim, nije imala pravo.