Tomasović i Vukušić predstavili kandidature za predsjednika i dopredsjednika HLK-a

Zagreb, 30.10.2018 - Predstavljanje programa kandidata za predsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), Hrvoja Tomasovića (D) i njegovog zamjenika, Hermana Vukušića (L). Foto HINA/ Dario GRZELJ/ dag

Liječnici Hrvoje Tomasović i Herman Vukušić predstavili su u utorak svoje kandidature za mjesta predsjednika i prvog dopredsjednika Hrvatske liječničke komore (HLK), istaknuvši da se zalažu za potpuno nov rad HLK-a, koji bi trebao postati cehovskom udrugom sa ciljem zaštite radnih, statusnih i ostalih prava liječnika u Hrvatskoj.

Vukušić je na konferenciji za novinare ustvrdio kako su liječnici nezadovoljni radom HLK-a i njegovim vodstvom koje je nelegitimno, a unutar Komore vladaju svađe i nelegalnosti.

Ocijenio je da mandat sadašnjeg v. d. predsjednika HLK-a Krešimira Luetića nije legitiman, kao i da je na nelegitiman način smijenjen bivši predsjednik Komore Trpimir Goluža.

Sadašnjem vodstvu HLK-a zamjera da se ne zauzima za liječničku struku i prešutno prelazi preko blaćenja medicinske struke u javnosti i medijima, posebice u svjetlu afere “Kiretaža”, koja je pokrenuta nakon što je zastupnica Mosta Ivana Ninčević Lesandrić o tome govorila u Hrvatskom saboru.

Naglasio je kako nije odvjetnik ministra zdravstva Milana Kujundžića, već da je riječ o obrani struke, a u HLK-u će se boriti za statusna prava i dostojanstvo struke.

Zašto nisu raspisani izbori za novog predsjednika

Tomasović je također ocijenio da unutar HLK-sa vlada sukob, te je pitao zašto v. d. predsjednik Luetić do sada nije raspisao izbore za novog predsjednika, iako mu mandat ističe 10. studenoga i ne postoji opcija produžetka.

Istaknuo je da HLK mora biti cehovska udruga liječnika koja će se baviti njihovim pravima i interesima, a ne perifernim stvarima. Posebice će se zalagati za utvrđivanje minimalne cijene rada liječnika po završenom školovanju i položenom specijalističkom ispitu, te za Strukovni kolektivni ugovor.

Ključno je pitanje cijene rada liječnika, tvrdi Tomasović, jer hrvatski liječnici odlaze iz zemlje zbog nereguliranih materijalnih prava i cijene rada od oko 9 eura po satu, što je premalo.

Tomasović i Vukušić najavili su da će se zalagati i da HLK služi svim liječnicima – bolničkim, iz primarne zaštite, privatne prakse ili liječnicima menadžerima.

Zauzimaju se za decentralizaciju HLK-a, oslobađanje umirovljenika od plaćanja članarina, te da Komora bude partner javnim institucijama i spona između liječnika u Hrvatskoj i inozemstvu.