Tomaševića se ne može smijeniti, ako sam ne da ostavku

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan kojeg je supruga prijavila policiji zbog obiteljskog nasilja, ne može biti smijenjen s dužnosti.

Sandra Sekulić, pročelnica Tomaševićevog ureda župana, nije mogla odgovoriti na pitanje hoće li Tomašević podnijeti ostavku, već je dodala da je to njegova osobna odluka, piše Dnevnik.hr.

Ukoliko je točno da ostavku ne namjerava podnijeti, ne postoji način da ga se smijeni, barem prvih 12 mjeseci od stupanja na dužnost. Župan se, naime, može opozvati na referendumu, no prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi on se ne može raspisati prije nego što prođe 12 mjeseci od lokalnih izbora. U ovom slučaju referendum o Tomaševićevom opozivu mogao bi se raspisati tek u svibnju 2018. godine.

Potvrđuje to i Ivan Koprić, profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu, koji kaže da Tomaševića isključivo može opozvati njegovo biračko tijelo i to tek 12 mjeseci nakon što su provedeni lokalnih izbora. “To je ograničenje stavljeno, jer nitko nije vodio računa da bi se mogli dogoditi ovakvi ili slični slučajevi. To je jedna od mantra Andreja Plenkovića o stabilnosti vlasti koja mora postojati. Pa evo mu sada stabilnost”, kaže Koprić.

Da bi se referendum o opozivu župana uopće raspisao trebalo bi ga podržati 20 posto građana te županije. U prijašnjem zakonu postupak za raspisivanje referenduma mogao se pokrenuti u predstavničkom tijelu, no to sad više nije moguće. Štoviše, prema aktualnom zakonskom prijedlogu kolokvijalno nazvanom “lex šerif” predviđeno je da se opoziv onemogući i u posljednjih 12 mjeseci mandata načelnika, gradonačelnika ili župana, što je za Koprića također problematično jer upravo u tom razdoblju oni čine najveće nepodopštine “kupujući” podršku građana.

Referendumi o opozivu načelnika općina dosad su provedeni samo dvaput, u općini Pribislavec u Međimurju te općini Pučišća na Braču, no oni nisu uspjeli.

Prema Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi odluka o opozivu općinskog načelnika, gradonačelnika ili župana i njihovih zamjenika donesena je ako se na referendumu za opoziv izjasnila većina birača koji su glasovali, uz uvjet da ta većina iznosi najmanje trećinu ukupnog broja birača upisanih u popis birača. Zakon o lokalnim izborima, pak, precizira da mandat županu prestaje ako podnese ostavku, ako mu je pravomoćnom sudskom odlukom oduzeta poslovna sposobnost, ako je pravomoćnom sudskom presudom osuđen na bezuvjetnu kaznu zatvora u trajanju dužem od jednog mjeseca, ako mu prestane prebivalište na području jedinice, ako mu prestane hrvatsko državljanstvo te smrću, piše Dnevnik.hr.